Hrozba krize sílí, čeští milionáři ale zůstávají v klidu. Podívejte se, kam investují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 2. 2023 7:06
Zachovat klid, dlouhodobě investovat a hledat nové příležitosti k nákupu. Tak řeší propad jmění v minulém roce nejbohatší Češi. Letos se chtějí zaměřit především na nákup akcií zahraničních firem, pozemků a chtějí investovat do umění. Podívejte se, co dalšího zjistila J&T Banka ve své analýze Wealth Report 2022, která monitoruje chování českých a slovenských dolarových milionářů.
Foto: ČTK

Zájem o nemovitosti klesá

Realitní trh v podobě stavebních pozemků a rezidenčních nemovitostí zažil největší propad z hlediska důvěry v nejvyšší možné zhodnocení, a to jak u českých, tak slovenských dolarových milionářů, uvádí průzkum. 

Oproti předchozím letům se již od nemovitostí nečeká tak překotný růst. Příčinou markantního meziročního poklesu v atraktivním zhodnocení jsou právě vysoké úrokové sazby, které prodražují hypotéky, a tudíž poptávku po nemovitostech, ale snižují i cenu nemovitostí.

I přesto ale dolaroví milionáři do nemovitostí nadále investují, tvrdí, že z dlouhodobého hlediska drží hodnotu. Celkem čtyři z 10 milionářů dokonce prohlašují, že v reakci na dosavadní vývoj investovali právě do nemovitostí. Uvědomují si totiž omezenou nabídku i zdlouhavý proces výstavby, což by mohlo omezit případné poklesy cen a přetavit se jen do zpomalení jejich růstu či stagnace v nejbližším období.

 

Právě se děje

Další zprávy