Hrozba krize sílí, čeští milionáři ale zůstávají v klidu. Podívejte se, kam investují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 2. 2023 7:06
Zachovat klid, dlouhodobě investovat a hledat nové příležitosti k nákupu. Tak řeší propad jmění v minulém roce nejbohatší Češi. Letos se chtějí zaměřit především na nákup akcií zahraničních firem, pozemků a chtějí investovat do umění. Podívejte se, co dalšího zjistila J&T Banka ve své analýze Wealth Report 2022, která monitoruje chování českých a slovenských dolarových milionářů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Akcie jako priorita

Ačkoliv právě akcie loni ztenčily bohatství dolarových milionářů nejvíce, budou letos patřit k nejvíce nakupovaným. 

Největší propady ve svých portfoliích zaznamenali především mladší dolaroví milionáři, kteří nejčastěji investovali do akcií technologických firem. Přesto akciím, a to zejména těm zahraničním, věří výrazně více českých a slovenských dolarových milionářů, než tomu bylo v minulosti. 

"Majetní lidé si začali uvědomovat, že akcie dokážou z dlouhodobého hlediska doručit největší zhodnocení ze všech hlavních tříd finančních aktiv, a to i přes zvýšenou volatilitu. Tu stále častěji vnímají jako vedlejší a nutný efekt na cestě k dlouhodobě zajímavým výnosům porážejícím inflaci," uvádí Petr Sklenář. 

  • Akcie pak považují za jeden z hlavních a často jediný nástroj, kterým je možné se bránit inflaci. Nedůvěřují ale příliš akciím domácích firem. Klíčovými tituly pražské burzy jsou totiž akcie společností, na které dopadne zdanění mimořádných zisků.

"Více než polovina dolarových milionářů se považuje více za podnikatele než znalce akciových a finančních trhů, proto dají na doporučení expertů, kteří se v dané problematice lépe orientují a se kterými konzultují své kroky, jak zhodnotit a ochránit své portfolio," doplňuje Sklenář. 

 

Právě se děje

Další zprávy