Hrozba krize sílí, čeští milionáři ale zůstávají v klidu. Podívejte se, kam investují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 2. 2023 7:06
Zachovat klid, dlouhodobě investovat a hledat nové příležitosti k nákupu. Tak řeší propad jmění v minulém roce nejbohatší Češi. Letos se chtějí zaměřit především na nákup akcií zahraničních firem, pozemků a chtějí investovat do umění. Podívejte se, co dalšího zjistila J&T Banka ve své analýze Wealth Report 2022, která monitoruje chování českých a slovenských dolarových milionářů.
Bitcoin, ilustrační foto
Bitcoin, ilustrační foto | Foto: Reuters

Kryptoměny už "nefrčí"

Zatímco většina milionářů věří, že se akciové trhy vrátí k růstu, k opětovnému růstu kryptoměn jsou nejvíce skeptičtí ze všech investičních nástrojů. Historicky jim věří nejméně milionářů.

"Většina respondentů souhlasila s tím, že vývoj kryptoměn je jenom utvrdil v přesvědčení, že jsou pouze nafouklou bublinou a nepotvrdily postavení digitálního bezpečného přístavu. I tak však mezi mladými milionáři najdeme skupinu těch, kteří kryptoměnám i nadále věří. Kryptosvět je často součástí jejich životního stylu," míní analytik Sklenář. 

Bohatí se letos odvrací i od investic do startupů a začínajících firem. Neznamená to však, že by se k novým podnikům úplně otáčeli zády, ale spíše si myslí, že tržní podmínky budou velmi složité, a ne všechny projekty mohou uspět.

"Mejdan skončil", říká Petr Sklenář. Podle něj byli v minulosti zakladatelé startupů zvyklí na příliv peněz od investorů, i když často vykazovali ztrátu. "Nyní chtějí investoři jasný byznys model a ziskovost, případně volí tradičnější oblasti podnikání, například zemědělství, potravinářství, výrobu alkoholu, energetiku či stavebnictví," dodává analytik. 

 

Právě se děje

Další zprávy