Hrozba krize sílí, čeští milionáři ale zůstávají v klidu. Podívejte se, kam investují

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 2. 2023 7:06
Zachovat klid, dlouhodobě investovat a hledat nové příležitosti k nákupu. Tak řeší propad jmění v minulém roce nejbohatší Češi. Letos se chtějí zaměřit především na nákup akcií zahraničních firem, pozemků a chtějí investovat do umění. Podívejte se, co dalšího zjistila J&T Banka ve své analýze Wealth Report 2022, která monitoruje chování českých a slovenských dolarových milionářů.
Wealth Report 2022, J&T Banka
Wealth Report 2022, J&T Banka | Foto: J&T Banka

Na co bohatí letos sází

  • Nejistota a překotný vývoj na finančních trzích vede letos milionáře ke změně pohledu na investiční nástroje. Zatímco starší chtějí být tento rok odvážnější, mladší milionáři naopak od rizika hlavně v podobě kryptoměn ustupují. Všichni se pak shodnou na tom, že není dobré vsadit na "jednu kartu", ale lepší je mít peníze ve více druzích investic.

Velkým překvapením je současný zájem bohatých o spořicí či termínované vklady, které stály dlouhodobě mimo jejich zájem. Důvodem jsou vyšší úrokové sazby, které lépe zhodnocují peníze na spořicích produktech.

Ty ale naopak negativně ovlivňují ostatní investice a snižují jejich atraktivitu. "Vysoké úrokové sazby tak zejména české milionáře podporují k vyšší držbě hotovosti a vyčkávání," podotýká hlavní analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Vyšší úroky u spořicích produktů tak využilo 66 procent českých milionářů a stejný postup zvažuje dalších 16 procent z nich.

  • I přes výrazné propady akciových trhů očekávají naši bohatí nejvyšší zhodnocení od akcií, zejména zahraničních firem. Poprvé v historii se tak akcie dostávají před nemovitosti, které do této doby hrály v očekávání zhodnocení prim.

Vedle akcií a nemovitostí pak nejzajímavější zhodnocení očekávají od takzvaných private equity investic. Ty s ohledem na fakt, že jde o neveřejně obchodované společnosti, v časech tržních propadů a paniky nepodléhají velkým výprodejům právě jako firmy kotované na burzách.

Milionáři rovněž plánují investice do sběratelských aktiv, zejména pak do umění, které zvažují i ti, kteří tvrdí, že umění nerozumějí.

"Na Slovensku je zajímavé zhodnocení očekáváno také u korporátních dluhopisů či zlata. Naopak nejnižší zhodnocení či pokles výnosů v následujícím období čekají dolaroví milionáři shodně zejména u kryptoměn," doplňuje průzkum Wealth Report 2022. 

 

Právě se děje

Další zprávy