Statistická záhada: Česko je evropskou velmocí ekofarem, předčí i západní země

Radim Klekner Jan Kačer Radim Klekner, Jan Kačer
5. 5. 2019 17:11
V roce 1990 byly na území Česka pouze tři ekologicky hospodařící farmy. Dnes jich je na čtyři a půl tisíce. Nárůst jejich počtu byl patrný zejména po vstupu do EU, kdy čeští farmáři mohli v rámci Společné zemědělské politiky (CAP) začít využívat dotace z Bruselu. V podílu ekologicky hospodařících subjektů zaujímá Česko v EU druhé místo hned po Rakousku. Co se týče podílu ekologicky obhospodařované zemědělské půdy, patří ČR pátá pozice. Ve statistikách tak země poráží i průkopníky ekozemědělství ze západní Evropy. Poněkud překvapivý fakt má jednoduchou příčinu: hlavními oblastmi ekozemědělství jsou tradičně méně příznivé horské a podhorské oblasti a většinu z nich tvoří nenáročné pastviny.
Foto: Aktuálně.cz

V ČR se hospodaří na farmách s velkou rozlohou

Rozloha českých ekofarem (v průměru cca 118 hektarů) výrazně převyšuje evropský průměr (40 hektarů). Čtvrtina z nich (o rozloze nad 100 ha) obhospodařuje okolo 80 procent rozlohy půdy v rámci sektoru ekologického zemědělství. Nejčastější rozloha ekofarem se nicméně pohybuje v rozmezí 10-50 hektarů (dvě pětiny celkového počtu). 

Průměrná rozloha ekofarem v Česku však trvale klesá, ještě v roce 2001 to bylo 333 hektarů.

Snížení průměrné výměry je způsobeno zejména dělením stávajících farem na menší celky (v rámci zemědělských rodin) a zakládáním nových farem s nižší výměrou. Stále ale platí, že výměra průměrné ekofarmy je větší než průměrná výměra farmy konvenční (ta činila v roce 2017 cca 76,5 hektaru).

 

Právě se děje

Další zprávy