Statistická záhada: Česko je evropskou velmocí ekofarem, předčí i západní země

Radim Klekner Jan Kačer Radim Klekner, Jan Kačer
5. 5. 2019 17:11
V roce 1990 byly na území Česka pouze tři ekologicky hospodařící farmy. Dnes jich je na čtyři a půl tisíce. Nárůst jejich počtu byl patrný zejména po vstupu do EU, kdy čeští farmáři mohli v rámci Společné zemědělské politiky (CAP) začít využívat dotace z Bruselu. V podílu ekologicky hospodařících subjektů zaujímá Česko v EU druhé místo hned po Rakousku. Co se týče podílu ekologicky obhospodařované zemědělské půdy, patří ČR pátá pozice. Ve statistikách tak země poráží i průkopníky ekozemědělství ze západní Evropy. Poněkud překvapivý fakt má jednoduchou příčinu: hlavními oblastmi ekozemědělství jsou tradičně méně příznivé horské a podhorské oblasti a většinu z nich tvoří nenáročné pastviny.
Foto: Aktuálně.cz

Struktura plodin

Hlavními plodinami na orné půdě byly v rámci ekologického zemědělství v Česku obiloviny (pšenice a oves) a pícniny, jen zlomek tvořily oproti tomu okopaniny (brambory). Technické plodiny (řepka, mák, hořčice, slunečnice) představovaly necelých pět procent osevní výměry.

Produkce obilovin v rámci ekologického zemědělství (167 tisíc tun v roce 2017) tvořila přitom jen 0,9 procenta z celkové sklizně obilovin v ČR a produkce zeleniny jen 0,7 procenta.

Úroda ovoce z ekofarem (7,5 tisíc tun v roce 2017) tvoří stejně tak jen zlomek celkové produkce v ČR (400 tisíc tun v roce 2015, 320 tisíc tun o rok později). Ovoce trpí ze všech plodin nejvíce extrémními projevy počasí (pozdní jarní mrazy, krupobití) a sektor ekologického zemědělství není výjimkou.

 

Právě se děje

Další zprávy