Statistická záhada: Česko je evropskou velmocí ekofarem, předčí i západní země

Radim Klekner Jan Kačer Radim Klekner, Jan Kačer
5. 5. 2019 17:11
V roce 1990 byly na území Česka pouze tři ekologicky hospodařící farmy. Dnes jich je na čtyři a půl tisíce. Nárůst jejich počtu byl patrný zejména po vstupu do EU, kdy čeští farmáři mohli v rámci Společné zemědělské politiky (CAP) začít využívat dotace z Bruselu. V podílu ekologicky hospodařících subjektů zaujímá Česko v EU druhé místo hned po Rakousku. Co se týče podílu ekologicky obhospodařované zemědělské půdy, patří ČR pátá pozice. Ve statistikách tak země poráží i průkopníky ekozemědělství ze západní Evropy. Poněkud překvapivý fakt má jednoduchou příčinu: hlavními oblastmi ekozemědělství jsou tradičně méně příznivé horské a podhorské oblasti a většinu z nich tvoří nenáročné pastviny.
Foto: Aktuálně.cz

Čtrnáct procent celkové výměry

Dle údajů z Registru ekologických podnikatelů k 31. 12. 2017 hospodařilo ekologicky 4 399 ekofarem, a to na celkové výměře 520 032 ha, což představovalo 12,37 procent z celkové výměry zemědělské půdy v ČR.

Podle České technologické platformy pro ekologické zemědělství je to v současnosti již 14 procent celkové rozlohy zemědělské půdy, přičemž produkce ekofarem představuje 6,8 miliard Kč, tedy pět procent celkové produkce českého zemědělství.

Naprostou většinu "ekopůdy" tvoří pastviny

Více než čtyři pětiny rozlohy půdy využívané v rámci ekologického zemědělství představují trvalé travní porosty, využívané jako pastviny. Jen čtrnáct procent pak tvoří orná půda a pouze jedno procento trvalé kultury, z čehož dvě třetiny představují ovocné sady a 15 procent vinice.

Největší nárůst počtu ekofarem byl zaznamenám v letech 2005-2011, pak došlo k několikaleté stagnaci. V uplynulých letech počet ekologicky obhospodařovaných farem opět rostl, přibližně o 150 ročně, přičemž jejich rozloha se zvyšuje v průměru o 10 000 ha za rok. 

Devadesát procent ekofarem hospodaří se ziskem, ztráty hlásí pouze cca 3,5 procenta těchto zemědělských podniků.

Třetinu pracovníků těchto farem (celkem zaměstnáno 11 tisíc osob) představují rodinní příslušníci.

 

Právě se děje

Další zprávy