Aby nezemřeli, uchýlili se ke kanibalismu. Zázrak v Andách přežilo jen 16 trosečníků

Adéla Očenášková Dan Poláček ČTK Adéla Očenášková, Dan Poláček, ČTK
Aktualizováno 12. 1. 2024 14:09
Skupina uruguayských ragbistů letěla v říjnu 1972 z Montevidea na zápas do Chile, jejich letadlo ale havarovalo v Andách. Ze 45 lidí přežilo jen 27 pasažérů. Po více než dvou měsících v extrémních podmínkách velehor se těsně před Vánocemi dočkalo záchrany jen 16 trosečníků. Přežili i díky kanibalismu. Na streamovací platformě Netflix je nyní k vidění film Sněžné bratrstvo, který příběh mapuje.
Archivní snímek dokumentující příběh tragického letu letadla Uruguayan Air Force 571, které se v roce 1972 zřítil v Andách.
Archivní snímek dokumentující příběh tragického letu letadla Uruguayan Air Force 571, které se v roce 1972 zřítil v Andách. | Foto: Aktuálně.cz / Mevrob (aka) / Wikipedia / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Fotografie zobrazuje úryvek dopisu, který Parrado předal pastevci Catalánovi. Ten dvojici mužů zahlédl na druhé straně břehu. Parrado na něj zběsile mával s rukama roztaženýma jako křídlo a snažil se dovolat pomoci. Mužům hodil přes řeku papír, do kterého zabalil kámen a jenž ovázal provázkem. Tázal se v něm, co muži potřebují.

Parrado mu pak na druhou strany papíru napsal odpověď. Jak popsal ve své knize, věděl, že musí pečlivě volit slova, aby Catalán pochopil naléhavost situace. Třásly se mu ruce, ale jak se tužka dotkla papíru, už věděl, co psát.

"Přicházím od letadla, které ztroskotalo v horách. Jsem z Uruguaye. Jdeme sem deset dní. Mám tu přítele, který je zraněný. V letadle je stále ještě čtrnáct zraněných lidí. Musíme se rychle dostat odtud a nevíme jak. Nemáme nic k jídlu. Jsme slabí. Kdy pro nás přijdete a odvezete nás? Prosím. Nemůžeme už ani jít. Kde jsme?" stálo v dopise.

 

Právě se děje

Další zprávy