Dojíždění za prací zaplatí lidem kraj. Bojí se odlivu zaměstnanců

ČTK ČTK
21. 7. 2017 13:25
Moravskoslezský kraj chce zajistit, aby pracovníci v regionu zůstávali a nestěhovali se jinam. Spouští proto pilotní projekt Zaměstnanecká mobilita. V jeho rámci rozdá lidem například 300 ročních karet na cestování v integrovaném systému ODIS, díky kterým budou moci zdarma cestovat do zaměstnání na území celého kraje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Karviná - Moravskoslezský kraj spouští pilotní projekt Zaměstnanecká mobilita, jehož cílem je zastavit odliv lidí z regionu a podpořit migraci zaměstnanců tak, aby firmy měly dostatek kvalifikovaných pracovníků. Kraj začíná dělat konkrétní kroky společně s městy Karviná, Havířov a Orlová, zaplatí například lidem 300 ročních karet na cestování v integrovaném systému ODIS.

Uvedla to mluvčí krajského úřadu Petra Špornová. Zástupci kraje a měst v pátek v Karviné podepsali memorandum o spolupráci při uskutečňování projektu.

"Zaměstnavatelé si stěžují, že nemohou najít dostatek zaměstnanců, protože lidem se nevyplatí dlouho a draze cestovat. Kvůli dojezdové vzdálenosti a hlavně cenám za dopravu odmítají jejich pracovní nabídky a raději se stěhují za prací jinam," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Roční karty ODIS rozdělí kraj rovným dílem mezi Karvinou, Havířov a Orlovou. Lidé díky kartám budou moci zdarma cestovat do zaměstnání na území celého kraje, náklady na tento projekt překročí 1,5 milionu korun. Žadatelé o bezplatné cestování se mohou obracet na radnice svých měst.

"Samotné firmy mají omezené možnosti, jak své zaměstnance motivovat levným bydlením, dotacemi na dopravu nebo rekvalifikačními kurzy. Tomu ale můžeme pomoci my, kraj i stát, a bude dobře, když budeme spolupracovat a své postupy koordinovat," uvedl karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

Orlovský starosta Tomáš Kuča (ČSSD) uvedl, že projekt považuje za první krok ve společném úsilí kraje a měst zejména mladé lidi ve městech udržet a zároveň je tam přilákat. "Snažíme se čerpat z jedné z konkurenčních výhod, a to snadné dosažitelnosti z okolních měst a snadné nabídky bydlení, služeb a dalších aktivit. Věřím, že to pomůže i našemu kraji v zaměstnanosti a pracovní mobilitě," uvedl Kuča.

Do projektu se zapojil také největší poskytovatel nájemního bydlení v regionu, společnost Residomo (dříve RPG Byty), která v kraji vlastní mimo jiné více než 43 000 bývalých bytů OKD. Její mluvčí Kateřina Piechowicz uvedla, že firma je připravena podpořit nové zaměstnance zapojených firem i čerstvé absolventy škol startovacím nájmem.

Moravskoslezský kraj patří k oblastem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Na konci června tam nemělo práci 54 000 lidí. Zároveň tam ale zaměstnavatelé shánějí nejméně 13 000 pracovníků, často marně, a musejí tak zaměstnávat cizince.

 

Právě se děje

Další zprávy