Kde je v Česku nejvíce lidí bez práce? Nejhorší obce nenajdete na severu, ukazuje žebříček

Alice Stejskalová Alice Stejskalová
3. 2. 2017 5:39
Nejvyšší podíl nezaměstnaných mají Těchařovice na Příbramsku. Překvapením je také špatné umístění obce Jetětice z okresu Písek, který má jako celek naopak jednu z nejmenších nezaměstnaností v Česku. Teprve pak podle očekávání následují zástupci Bruntálska, Mostecka, ale i Znojemska. Na opačném konci žebříčku skončilo s nulovou nezaměstnaností 121 obcí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek

Praha - Nezaměstnanost v Česku klesla podle úřadu práce v prosinci na 5,2 procenta, což je nejnižší hodnota na konci roku od prosince 2008. Podle Českého statistického úřadu, který používá jinou metodiku, klesla míra nezaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí na nejnižší úroveň v historii samostatné České republiky.

Přesto ovšem existují v tuzemsku obce, kde je bez práce více než pětina obyvatel v produktivním věku. V jedné z nich dokonce více než čtvrtina. Málokdo by odhadoval, že nejhorší situace je v Těchařovicích na Příbramsku. Naopak 121 obcí mělo na konci loňského roku nulovou nezaměstnanost.

Vyplývá to z údajů úřadů práce, které měří podíl takzvaných dosažitelných uchazečů ve věku 15 až 64 let na celkovém počtu obyvatel ve stejném věku.

Dosažitelní uchazeči mohou bezprostředně nastoupit do zaměstnání při nabídce vhodného pracovního místa, nemají tedy žádnou objektivní překážku pro přijetí zaměstnání. Za dosažitelné se nepovažují lidé ve vazbě, ve výkonu trestu, v pracovní neschopnosti, lidé zařazení na rekvalifikační kurzy nebo ženy na mateřské dovolené.

Podíl nezaměstnaných podle obcí:

Listopad 2016
podíl nezam. Prosinec 2016 podíl nezam.
Těchařovice (okr. Příbram) 27 % Těchařovice (okr. Příbram) 27 %
Jetětice (Písek) 22,5 % Pohorská Ves (Český Krumlov) 24,7 %
Hlinka (Bruntál) 22,5 % Jiříkov (Bruntál) 24,1 %
Jiříkov (Bruntál) 21,3 % Hlinka (Bruntál) 22,5 %
Louka (Blansko) 20 % Rudlice (Znojmo) 22,4 %
Stálky (Znojmo) 19,8 % Louka (Blansko) 22,2 %
Uherčice (Znojmo) 19,6 % Slezské Pavlovice (Bruntál) 21,1 %
Vysočany (Znojmo) 19,3 % Jetětice (Písek) 21,1 %
Slezské Pavlovice (Bruntál) 18,8 % Stálky (Znojmo) 20,8 %
Hradiště (Benešov) 18,8 % Uherčice (Znojmo) 19,9 %
Pohorská ves (Český Krumlov) 18,7 % Vrbice (Karlovy Vary) 19,5 %
Trpišovice (Havlíčkův Brod) 18,4 % Trpišovice (Havlíčkův Brod) 19,4 %
Moravecké Pavlovice (Žďár nad Sázavou) 17,9 % Kolešov (Rakovník) 19,4 %
Čermná ve Slezsku (Opava) 17,9 % Kružberk (Opava) 19 %
Podhradí nad Dyjí (Znojmo) 17,6 % Borušov (Svitavy) 19 %
Kunkovice (Kroměříž) 17,6 % Hradiště (Benešov) 18,8 %
Vřesová (Sokolov) 17,5 % Čermná ve Slezsku (Opava) 18,3 %
Obrnice (Most) 17,5 % Kadov (Ždár nad Sázavou) 18,2 %
Rudlice (Znojmo) 17,2 % Razová (Bruntál) 18,1 %
Heřmanice (Havlíčkův Brod) 17,2 % Moravecké Pavlovice (Ždár nad Sázavou) 17,9 %

Podíl nezaměstnaných v Těchařovicích dosahoval ke konci listopadu i prosince 27 procent. A například v prosinci v roce 2014 byla v této obci bez zaměstnání třetina obyvatel. Přitom se nejedná o okrajovou lokalitu, obec se totiž nachází jižně od Milína poblíž hlavní silnice číslo 4 nedaleko Příbrami.

Jedná se ovšem o velmi malou obec - má pouhých 37 obyvatel ve věku 15 až 64 let, z nichž úřad práce registruje deset uchazečů o zaměstnání. Sebemenší nárůst uchazečů tak značně zvýší podíl nezaměstnaných. Pro tuto oblast je charakteristický omezený počet pracovních příležitostí, závislost na sezonních pracích a na dojíždění do zaměstnání.

V listopadových statistikách následovala po Těchařovicích obec Jetětice, která se nachází poblíž Vltavy mezi Pískem a Milevskem. Z celkem 227 lidí v produktivním věku registruje úřad práce 51 dosažitelných uchazečů. Zvýšenou nezaměstnanost zde způsobuje i místní osada, v níž se nachází hotel Vltava. V něm jsou v rámci přesidlovacího programu ministerstva vnitra ubytováni po dobu šesti měsíců krajané z Ukrajiny.

"V průběhu šesti měsíců si krajané hledají zaměstnání a ubytování na území celé republiky, a to za pomoci úřadu práce a koordinátora projektu. Předpokladem je samozřejmě i žádost o zprostředkování zaměstnání, a tedy zařazení do evidence uchazečů. Podle současných údajů je takto evidováno 35 našich krajanů. Proto se jeví nezaměstnanost v Jetěticích neúměrně vysoká," upřesňuje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

V prosinci obsadila druhé místo obec Pohorská Ves v okrese Český Krumlov, když si oproti předchozímu měsíci pohoršila o šest procentních bodů. "Navýšení nezaměstnanosti na konci roku 2016 ovlivnilo převážně ukončování pracovních poměrů na dobu určitou. Nově evidovaní uchazeči přišli zejména ze sezonních zaměstnání v zemědělství," vysvětluje Beránková.

Tuto obec tak trápí nezaměstnanost dlouhodobě, což je způsobeno především nerozvinutou infrastrukturou. "Možnosti využívání hromadné dopravy při dojíždění do zaměstnání jsou významně omezené. V tomto ohledu se Úřad práce ČR snaží podpořit zaměstnanost mimo jiné poskytnutím příspěvku na dojíždění," uvádí Beránková.

Z obcí nad tisíc obyvatel jsou na tom nejhůře Obrnice na Mostecku, kde podíl nezaměstnaných v listopadu dosáhl 17,5 procenta. Hlavní příčinou je vzdělanostní struktura i to, že lidé zůstávají bez práce dlouho. "Z celkového počtu nezaměstnaných jich zde 75 procent má základní vzdělání a 52 procent je v evidenci déle než 12 měsíců," říká mluvčí.

Stálicí mezi většími obcemi s vysokou nezaměstnaností je také Vřesová na Sokolovsku. I zde komplikuje situaci fakt, že většina uchazečů má v nejlepším případě pouze základní vzdělání. Významnou roli hraje i špatná dopravní dostupnost. "Zaměstnavatelé často požadují pracovníky do směnného provozu a po úpravě autobusových spojů je dojíždění velmi problematické, někdy i nemožné," upřesňuje Beránková.

Naopak zcela nulovou nezaměstnanosti se v prosinci mohlo pochlubit 121 obcí. Z těch větších jsou to Konojedy, Štíhlice a Černé Voděrady (okres Praha-východ), Břehov (okres České Budějovice), Bystřice a Staré Místo (okres Jičín),

Podíváme-li se na nezaměstnanost na úrovni okresů, zůstává nejhorší situace na severu Čech i Moravy. Naopak nejlepší je v okolí velkých automobilek či jejich dodavatelů (Mladá Boleslav, Rychnov nad Kněžnou, Jičín), v okolí Prahy a také na jihu Čech.

Okres Podíl nezaměstnaných v prosinci
Most  10,1 %
Karviná 10,3 %
Bruntál 9,5 %
Ostrava - město 8,9 %
Ústí nad Labem 8,6 %
Znojmo 8,5 %
Jeseník 8,5 %
Chomutov 8,2 %
Hodonín 8 %
Děčín 7,8 %
České Budějovice 3,3 %
Rokycany 3,3 %
Plzeň - jih 3,2 %
Jičín 3 %
Plzeň - město 3 %
Benešov 2,80 %
Praha - západ 2,8 %
Mladá Boleslav 2,7 %
Praha - východ 1,8 %

Zdroj tabulek: Úřad práce ČR, MPSV

Foto: Úřad práce ČR
Nezaměstnanost v obcích k 31. prosinci 2015 (podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let ze všech obyvatel ve stejném věku, v procentech)
Nezaměstnanost v obcích k 31. prosinci 2015 (podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let ze všech obyvatel ve stejném věku, v procentech) | Foto: ČSÚ
 

Právě se děje

Další zprávy