Zvýším pokuty pro prodejce potravin, slibuje ministr

ČTK ČTK
10. 7. 2012 17:30
Bendl: Maximální sankce mají vzrůst ze současných tří na deset milionů korun
Ilustrační foto: plesnivý salám
Ilustrační foto: plesnivý salám | Foto: SZPI

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl chce zpřísnit postihy za klamání při prodeji potravin. Podle návrhu, který hodlá ještě do konce roku předložit vládě, by maximální sankce měly vzrůst ze současných tří na deset milionů korun. Obchodníci by zároveň měli být více zodpovědní za to, co prodávají.

"V případě, že se u nějaké šarže bude problém opakovat, ponese za to odpovědnost i prodejce. Prostě budou muset hlídat, co prodávají," říká Bendl.

Při jednáních s obchodníky chce ministr vedle tlaku na kvalitu produktů také prosadit, aby se na jejich regálech objevovalo více regionálních produktů tak, jak je to například v Německu.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky by desetimilionová pokuta mohla být pro menší obchodníky likvidační. "Je třeba říci, jestli má mít pokuta likvidační, nebo výchovný účinek," podotkl Juračka.

Pokuty by podle něj mohly být stanoveny například jako podíl na obratu obchodní společnosti, což by zohlednilo velikost maloobchodní firmy.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce roste podíl nedostatků zjištěných při kontrolách. K nejčastějším patří prošlé či špatně označené potraviny.

Navzdory tvrzení kontrolorů obchodníci tvrdí, že situace v prodeji potravin se zlepšuje. Zároveň také upozornili, že nedostatky často způsobují dodavatelé potravin.

"I když jsem ochotný pochopit jejich starosti, tak zákazník je na prvním místě a já nemůžu jako zástupce státu povolit, abychom to nepostihovali," říká k tomu Bendl.

 

Právě se děje

Další zprávy