Zajímejte se o to, co kupujete, radí šéf potravinářů

Petr Kučera Petr Kučera
4. 6. 2012 12:10
Na otázky čtenářů odpovídal prezident Potravinářské komory Miroslav Toman
Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR
Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR | Foto: Potravinářská komora

Praha - Zájemce o kvalitnější potraviny v tuzemských obchodech by se měl řídit především složením výrobků, zemí původu a konkrétním výrobcem. V online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz to doporučil prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.

Evropská unie nyní připravuje zpřísnění, podle něhož bude muset být například maso označeno skutečnou zemí původu, nikoliv jen obecným Made in EU.

Toman připouští, že například u pultového prodeje mají zákazníci ztíženou možnost, jak se dozvědět například složení šunky.

"Představovala bych si vedle pultu zavěšené abecední seznamy uzenin s celým jejich složením. A ne že se budu ptát prodavače, jak mi doporučilo ministerstvo zemědělství," napsala v online rozhovoru jedna se čtenářek.

Podle Tomana je však doporučení ministerstva správné, protože neexistuje legislativa, která by vyvěšení takového seznamu po obchodnících požadovala. "Zkuste se zeptat obchodníků, proč tak v rámci vstřícnosti zákazníkům nečiní," doporučuje zástupce potravinářů.

Zástupce producentů potravin v rozhovoru opět zdůraznil, že nedostatky plynou hlavně z tlaku obchodníků na co nejnižší cenu. "Navzdory růstu nákladů jsou ceny výrobců stejné nebo dokonce nižší než před pěti lety," říká Toman.

Odpovědi šéfa potravinářské komory na otázky čtenářů najdete pod tímto článkem.


Přidejte si nás na Facebook a neuniknou vám další aktuality!

 

Právě se děje

Další zprávy