Zpomalí se příchod tržního nájemného? Vláda není proti

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 2. 2009 15:25
Vláda se zabývala návrhem zákona, který má prodloužit deregulaci o dva roky.
Návrh zákona počítá s pomalejším zvyšováním nájemného v 11 městech a některých obcích ve středních Čechách.
Návrh zákona počítá s pomalejším zvyšováním nájemného v 11 městech a některých obcích ve středních Čechách. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zvyšování regulovaného nájemného až na tržní úroveň by mohlo v některých městech České republiky postupovat pomaleji, než původně stát chtěl.

Vláda Mirka Topolánek v pátek projednala návrh zákona, který počítá s prodloužením deregulace ve vybraných městech až do roku 2012. A podle mluvčí Jany Bartošové ho nezamítla: "Postavila se k němu neutrálně". Schválit jej nyní musí ještě parlament a prezident.

"Jednostranné zvyšování nájemného v různých částech Česka má různé sociální dopady. V důsledku neočekávaného růstu cen nemovitostí došlo k postupnému výraznějšímu nárůstu hodnot cílového nájemného a tedy také růstu původně, 'regulovaného nájemného', a to zpravidla v největších městech ČR. Plošné řešení, které by vyhovovalo všem, neexistuje," píše v důvodové zprávě k návrhu skupina poslanců vedená Tomášem Kvapilem z KDU-ČSL a Miroslavem Váňou z ČSSD.

Návrh podle nich nesměřuje k ustrnutí nájemného na určité výši, ale pouze ke zpomalení jeho růstu. Prodloužení deregulace o dva roky se má týkat Prahy, obcí Středočeského kraje s více než 10 tisíci obyvateli a také Českých Budějovic, Plzně, Karlových Varů, Liberce, Hradce Králové, Pardubic, Jihlavy, Brna, Olomouce a Zlína.

"Kriteriem výběru obcí, ve kterých se lhůta prodlouží, byly převažující odhadované hodnoty dosažené deregulací v roce 2009 vyšší než cca 40 korun na čtvereční metr," vysvětlili v dokumentu poslanci.

Roční tempa růstu se mají snížit a regulované nájemné v letech 2010 - 2012 celkově vzroste o stejný podíl, o jaký by podle současné legislativy narostlo za rok 2010 při využití maximálního zvýšení.

Plán na deregulaci vítají nájemníci, ale kritizují jej majitelé domů. Podle nich prodloužení bude znamenat pro stát miliardové škody. Takové odškodné by totiž majitelé domů od státu požadovaly v případě finančních ztrát kvůli prodloužené regulaci.

Po ukončení regulace má ve většině případů roční nájemné dosáhnout pěti procent z tržní ceny nemovitosti.

Návrh není první svého druhu

Poslanecký návrh, kterým se dnes zabývá vláda v žádné části nehovoří o finanční krizi. Zpomalení deregulace nájemného je přitom jedním z opatření, které ve svých protikrizových návrzích doporučuje ČSSD.

A o prodloužení lhůty v důsledku krize hovořil už na podzim tehdejší ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. "Krize také dolehne na realitní trh, a doléhá už teď, takže vidíme, že ceny nemovitostí i ceny jednotlivých bytů jdou dolů. Tím pádem jistě dojde k úpravě tržního nájemného a také výpočtu regulovaného nájemného," řekl Čunek v polovině listopadu.

Podobný návrh zákona také sám v říjnu předložil. Počítal s tím, že se zvýšení nájemného, propočtené na rok 2010, rozloží do tří let. Ani v tomto návrhu se nejednalo o plošné opatření. Dotknout se mělo krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a také měst a obcí ve Středočeském kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy