Češi se kvůli deregulaci začínají stěhovat

4. 12. 2008 16:31
Desetina lidí, kteří žijí v regulovaných bytech uvažuje o jiném bydlení
Foto: Martina Machová

Praha - Bojíte se deregulace nájemného? O stěhování kvůli němu uvažuje až desetina lidí žijících v bytech s regulovaných nájemným v Česku.

Deníku Aktuálně.cz to řekl prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný. Číslo podle něj vyplývá z reálné poptávky, kterou obchodníci s nemovitostmi evidují.

K přesunům obyvatele vede mimo jiné strach z postupně rostoucích regulovaných nájmů a z hospodářské krize. Nejsou si totiž jisti, jestli budou moci vysoké nájemné platit i za rok. Realitky takový nárůst zájmu přitom v uplynulých letech nezaznamenaly.

"Je patrné, že největší zájem o popsanou změnu bydlení mají lidé především v centru Prahy, nicméně tento trend lze pozorovat i v jiných městech České republiky," vysvětluje.

Zlatá doba černých nájmů je pryč

Že bude pohyb na trhu s byty, v nichž lidé platili regulované nájemné, největší v Praze a Středních Čechách, si myslí i místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin. Ten ale upozorňuje, že ne vždy jde o stěhování v pravém slova smyslu. "Lidé se v posledních týdnech ve větším měřítku zbavují druhých a třetích bytů, které si drželi," říká.

V celé České republice je v současné době asi 750 tisíc bytů s regulovaným nájemným."Necelé jedno procento z nich - tedy téměř 7500 - se podpronajímá načerno," uvádí nejnovější čísla Hynek Jordán, mluvčí Ministrstva pro místní rozvoj. Zároveň však upozorňuje, že se množství černých nájmů i kvůli deregulaci rapidně snižuje.

Regulované nájemné se přitom znovu zvýší opět od ledna. Zdražovat se bude v průměru asi o třetinu, v některých domech se ale obyvatelé mohou dočkat výraznějšího cenového skoku. Jsou totiž lokality, ve kterých mohou vlastníci nemovitostí jednostranně zvednout nájemné až o polovinu. Na jiných se zase nájemné nezmění vůbec.

Deregulovat budeme déle

Ministerstvo pro místní rozvoj původně chtělo deregulaci nájemného dokončit do roku 2010. Do té doby se průměrné netržní nájemné mělo například v Praze zvednout ze současných 60 korun na 100 korun za metr čtvereční měsíčně.

Šéf resortu Jiří Čunek ale nedávno přišel s tím, že délku deregulace ovlivní očekávaný pokles cen nemovitostí a tržního nájemného. Proto také nedávno předložil návrh, který počítá s tím, že se zvýšení nájemného, propočtené na rok 2010, rozloží do tří let.

Ministr pro místní rozvoj Jíří Čunek
Ministr pro místní rozvoj Jíří Čunek | Foto: Ondřej Besperát

"Cílové hodnoty měsíčního nájemného původně předpokládané pro období roku 2010 tak bude dosaženo až k 1. lednu 2012," uvedlo k tomu ministerstvo pro místní rozvoj v tiskové zprávě.

V České republice je nyní okolo 47 procent bytů v osobním vlastnictví, na družstevní bydlení připadá 17 procent a 29 procent tvoří nájemní byty. Zbylých asi sedm procent tvoří sociální a firemní bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy