Zisk ČEZ stoupnul na 16 miliard korun

Dušan Klimeš
15. 8. 2006 10:00
Praha - O 41 procent vzhůru poskočil zisk energetického gigantu ČEZ. Za prvních šest měsíců tak největší česká firma vydělala 16,4 miliardy korun.

Pro celý letošní rok počítá společnost se ziskem před zdnaněním ve výši 37 miliard korun, uvedli dnes zástupci firmy na tiskové konferenci.

"Čistý zisk by se podle našich očekávání měl za celý rok vyšplhat na 28 miliard korun," uvedl Petr Vobořil, šéf financí u ČEZ.

"Výsledky hospodaření ukazují na velmi dobrou kondici společnosti, a to především na provozní úrovni. Stále více se do výsledku promítají naše již realizované akvizice v zahraničí," řekl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Energetický gigant si své hospodaření vylepšil i obchodováním s emisními povolenkami. Zisk z těchto operací byl necelé půl miliardy.

Výroba energie celkově stoupla o tři procenta. Nejvíce se rozvíjela energie z obnovitelných zdrojů, jež poskočila bezmála o čtvrtinu. Vzhůru se šplhala také jaderná energie a to o čtrnáct procent. Naopak elektřina z uhlí už není natolik "in", její výroba poklesla o šest procent.

Za prvních šest měsíců letošního roku přesáhl obrat společnosti 77 miliard korun. Hrubá marže přitom meziročně vzrostla o 23 procent na bezmála 48 miliard.

Ve stejném loňském období ČEZ vydělal jedenáct miliard korun a utržil 60,7 miliardy korun.

Letošní pololetní hospodaření společnosti ale příliš nelze srovnat s loňským. ČEZ totiž zpětně konsolidoval podíl v Severočeských dolech, které plně ovládl koncem loňského roku. Poprvé do účetnictví budou také zahrnuty polské elektrárny Elcho a Skawina a rumunský distributor Electrica Oltenia, uvedla ČTK.

Podle Tibora Bokora ze společnosti Wood Company výsledky ovlivnil více než čtyřprocentní nárůst tuzemské spotřeby elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy