Nejde vám proud? Chtějte náhradu

Dušan Klimeš
29. 6. 2006 13:45
Praha - Pojistky opravené do šesti hodin, bez proudu maximálně 18 hodin, poté odškodnění.  Uvnitř: ANKETA, AUDIO  

Tak by měl začít fungovat energetický trh.

Nová vyhláška, která vchází v platnost začátkem července dává zákazníkům do rukou nové pravomoci. Tou hlavní je možnost získat náhradu za nedodržení podmínek kvality dodávek a služeb.

Podle Blahoslava Němečka, místopředsedy Energetického regulačního úřadu, se jedná o milník v energetickém průmyslu.

"Zákazníci mají možnost žádat o finanční náhrady od svého dodavatele nebo distributora, pokud nedodrží námi stanovené standardy některých služeb," řekl Němeček.

Současná právní úprava sankce neumožňuje.

Od začátku příštího měsíce bude distributor povinen odstranit poruchu dodávky elektřiny do 18 hodin. Pokud vypadne pojistka v hlavní domovní skříni, firma ji musí vyměnit do šesti hodin od chvíle, kdy se o této věci dozví. A případná sankce? Za tento prohřešek tisíc korun.

Vyhláška jde i dál a upravuje způsob, jakým mají být reklamace snížené kvality elektřiny řešeny. Zároveň také stanoví podmínky dodržení termínu schůzky mezi provozovatelem distribuční soustavy a zákazníkem.

Úřad nebo distributoři?

Otázkou však je, jak se zákazníci o svých právech a možnostech dozvědí.

"Náš úřad zde není pro to, aby propagoval to, co připravíme pro vyhlášku," řekla deníku Aktuálně.cz tisková mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová.

Prezentaci a informování svých zákazníků by podle ní měly zajišťovat samotné distribuční společnosti, například ve svých informačních centrech.

"Na propagační kampaň ani jako úřad nemáme peníze," dodala Lehnerová.

Málo přísná vyhláška

Některé společnosti příchod nové vyhlášky podporují. Například tiskový mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž si myslí, že současná vyhláška je příliš měkká.

"Ve vnitřních předpisech jsme si stanovili přísnější pravidla. Až se vše usadí, budeme i nyní hledat možnosti, jak na sebe u některých činností nasadit přísnější metr," řekl deníku Aktuálně.cz Kříž.

Problém však může nastat při kalamitních situacích. V tom případě lze jen těžko dodržet termíny, které stanovuje vyhláška.  

Vyhláška ale v zásadě vychází z moderních evropských úprav.

"Je to tak, že lhůty i sankce odpovídají zhruba úrovni, která je v ostatních státech Evropské unie," uzavírá Ladislav Kříž.

 

Právě se děje

Další zprávy