ČEZ definitivně získal polské elektrárny

ČTK
29. 5. 2006 15:55
Praha - Polské elektrárny Elcho a Skawina patří společnosti ČEZ. Americké firmě PSEG Global za majoritní podíly dohromady zaplatí 383 milionů dolarů.

"Celková investice činí 10,8 miliardy korun," uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Tento krok je podle ní největší českou investicí v zahraničí.

"V oblasti jihovýchodní Evropy jsme již uspěli, a těší nás, že i v Polsku, které je ve středoevropském regionu pro ČEZ strategickým trhem. Elcho a Skawina jsou pro nás navíc odrazovým můstkem k dalším akvizicím v Polsku," uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Podotkl, že elektrárny jsou situovány ve velmi rychle se rozvíjející oblasti Polska, což je pozitivní jak z hlediska dodávky elektřiny, tak zvláště dodávky tepla. Oba zdroje se navíc nacházejí nedaleko Dětmarovic a Energetiky Vítkovice, které patří do skupiny ČEZ.

Podle vedení firmy má silné uskupení těchto čtyř elektráren v moravsko-polském příhraničí svůj význam i ve středoevropském kontextu a umožní společné provádění některých činností, což povede ke snížení nákladů. Může se například jednat o společný nákup paliva pro všechny čtyři zdroje.

Skawina a Elcho vyrábějí kombinovaně elektřinu a teplo. Společný výkon obou podniků (810 MW) je větší než výkon českých velkých elektráren jako jsou Dětmarovice, či Chvaletice.

 

Právě se děje

Další zprávy