Odměny šéfů ČEZ? V akciích půl miliardy

Adam Junek
6. 6. 2006 0:00
Praha - Šéfové ČEZ už si jen na odměnách ve formě akcií přišli na půl miliardy korun. Podobné odměny jsou běžné i v zahraničí. Uvnitř: NEJVYŠŠÍ ODMĚNY

Generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman už na motivačním akciovém programu vydělal bezmála tři sta milionů korun. Takovou částku by získal, kdyby nyní prodal svých 750 tisíc akcií, uvedla agentura ČTK, která vycházela z informací, jež firma poskytla Dohledu nad kapitálovým trhem ČNB.

ČEZ motivaci změnil

Spolu s dalšími členy představenstva je tento výdělek okolo půl miliardy korun. Akcie totiž mohou kupovat za 139 korun, jejich aktuální hodnota je však více než pětinásobná.

"Opční program akcií je běžným motivačním nástrojem," hájí vysoké odměny šéfů mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Infobox

NEJVYŠŠÍ ODMĚNY ROKU 2005

  • William Greehy (Valero Energy) přes 40 milionů dolarů
  • John Mack (Morgan Stanley) přes 39 milionů dolarů
  • Bruce Karatz (KB Home) bezmála 38 milionů dolarů
  • Stanley O'Neil (Merrill Lynch) 35,5 milionu dolarů
  • Henry Paulson (Goldman Sachs) 31 milionů dolarů

Zdroj: NY Times

Přesto pro setrvalou kritiku tučných odměn změnila před několika dny valná hromada akciový program. Jeho příští účastníci již mohou vydělat maximálně sto procent původní hodnoty akcie.

Motivační programy, zejména odvislé od výkonnosti firmy, jsou skutečně běžné po celém světě, a nejvíce jsou spojeny s podnikatelským světem ve Spojených státech. Nyní však americká média přišla s překvapením: Firma sice neplní plány a rozhodně výkon neodpovídá požadavkům, odměny se ale vyplácejí dál, a to tučnější, než by měly být.

Sheldon Adelson, šéf provozovatele hotelů a kasin Las Vegas Sands Corporation, si vydělal v loňském roce 3,6 milionu dolarů. Tedy asi o milion více, než by mu přisuzoval motivační plán firmy, kdy odměny závisejí na výkonu firmy.

Odměny, které se "přešvihly"

Celkově pětice manažerů v nejvyšším vedení firmy dostala navíc 2,8 milionu dolarů. Rada, která odměny schvaluje, přiznala, že se "sekla". Ale jedním dechem podle listu The New York Times dodala, že skvělý průběh roku 2005 takové odměny opodstatňuje. Akcionářům se však tolik nedařilo, jejich akcie ztratily osmnáct procent své hodnoty.

Foto: Aktuálně.cz

Podobné scénáře je možno pozorovat v dalších velkých firmách. Mimo jiné se to týká koncernu Halliburton, který má řadu vojenských zakázek od Pentagonu, či pojišťovny Assurant.

"Snižování překážek k dosažení bonusů je proti všemu smyslu," míní Lucian Bebchuk, profesor Harvardské univerzity a spoluautor knihy "Peníze bez výkonu". "Už nyní jsou mety pro dosažení odměn nastaveny podstatně nízko. Akcionáři by měli začít bít na poplach," dodal.

Jako paradox uvádějí americká média také smlouvu Petera Chernina, šéfa mediálního konglomerátu News Corp., který ovládá Rupert Murdoch. Bonusy má totiž zajištěny, i když poklesne zisk firmy.

Pokud se tedy zisky na akcii zvýší o patnáct procent, Chernin dostane 12,5 milionu dolarů navíc. Když naopak o čtrnáct procent poklesnou, odnese si "pouhých" 3,52 milionu.

Vloni si tento manažer přišel na plat 8,3 milionu dolarů, který mu ještě osladily odměny v hodnotě 18,9 milionu. A stejnou doměnu si odnesl i vládce mediálního impéria Rupert Murdoch.

 

Právě se děje

Další zprávy