Zemědělci pro vodu a sníh pozdě zasejí

Petr Havel
6. 4. 2006 12:00
Olomouc/České Budějovice - Zničí dlouhá zima a následné povodně letošní úrodu? Významný vliv budou mít jen na hektarové výnosy jařin.

V praxi jde přitom zejména o sladovnický ječmen, klíčovou surovinu pro výrobu piva. Naopak ostatní jařiny (jarní pšenice a  řepka) patří ve spektru hospodářských ploch k méně významným položkám.

Výnosy menší až o čtvrtinu

Škody na zemědělských porostech začínají v současné době zemědělci teprve sčítat, všichni se ale shodují na tom, že v této chvíli hovořit o míře poškození stávajících (ozimých) porostů je ještě předčasné.

Daleko větší problém je přitom zřejmě výrazné zpoždění takzvaných agrotechnických termínů k založení úrody jařin. Podle předsedy Okresní agrární komory Olomouc Drahomíra Tobiáše je momentálně setí jařin zpožděno o tři týdny a v řadě lokalit stále není možné vyjet do polí.

"Již dnes můžeme u jařin očekávat snížení výnosů zhruba o dvacet procent, při zpoždění o další týden o čtvrtinu," upozorňuje Tobiáš.

Zemědělci na Hané navíc budou patrně podle jeho slov sít společně s jařinami také cukrovku a kukuřici, čímž dojde k nežádoucímu souběhu mnoha jarních prací najednou. Na Olomoucku je kvůli sněhu a záplavám podle Tobiáše poškozeno odhadem nejméně tisíc hektarů porostů.

V jižních Čechách poškodily podle krajského radního pro zemědělství a venkov Jiřího Netíka záplavy tisíce hektarů porostů. "Ozimy v okolí řek jsou zaplavené, definitivně účtovat ale lze, až voda opadne," konstatuje Netík.

Je třeba započítat i rybníky

Zvlášť na jihu Čech je podle jeho slov třeba do škod zahrnout poškození vodních ploch rybníků a úniky ryb z chovných lokalit v hodnotě milionů korun. Také Netík poukazuje na již zřejmé nižší hektarové výnosy jařin kvůli zpoždění jarních prací.

U pozdě zasetých plodin lze také podle něj předpokládat nižší kvalitu, právě u zmíněného jarního ječmene. "Pro nás je přitom produkce kvalitního sladovnického ječmene jednou z mála možností, na jakou produkci vsadit," připomíná Netík.

Ve shodě se zemědělci tvrdí i zástupci Ministerstva zemědělství, že přes stávající problémy objem či kvalita letošní sklizně plošně ohrožena není, lokální problémy jsou ale zřejmé.

Podle Hugo Roldána z tiskového oddělení ministerstva se v současné době ještě nedá říci, v jakém rozsahu budou porosty zemědělských plodin poškozeny. Stejně tak je předčasné hovořit o fatálních důsledcích zpoždění jarních prací.

"Příroda má přirozenou snahu zpoždění dohnat a s následky klimatických problémů si poradit. V současné době není ještě to zpoždění nijak drastické," domnívá se Roldán.

Kompenzace budou

Ministerstvo nicméně již v současné době hovoří o kompenzacích pro zemědělské podnikatele. K 1. dubnu činila podle mluvčího ministerstva Tomáše Loskota celková záplavou postižená výměra zemědělské půdy přibližně 48 tisíc hektarů.

"Tato výměra samozřejmě není konečná a dozná ještě změn," upozorňuje mluvčí.

Obdobně jako v roce 2002 budou škody na zemědělském majetku zjišťovat povodňové komise. Podle Loskota půjde o škody na polních kulturách, hospodářských zvířatech, krmivech a stelivech, škody na zásobách v lesním hospodářství, na stavbách, mechanizačních prostředcích, v lesích a škody v potravinářském průmyslu.

Protokoly o skutečných škodách budou ukončeny po třech týdnech po opadnutí vody.

Pomoc postiženým zemědělcům by měl podle ministerstva poskytnout Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond formou zvýhodněných úroků z úvěrů nebo formou garance na zajištění úvěru.

O výši kompenzací za ztráty je však podle Loskota nyní ještě předčasné mluvit. "Žádná částka ještě nebyla stanovena, voda ještě neopadla. Konkrétnější návrh na zmírnění škod způsobených zničením a poškozením zemědělského majetku v důsledku povodní předložíme do vlády až na základě skutečně zjištěných škod," uvedl Loskot.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy