Loňský agroobchod lepší o osm miliard

Petr Havel
21. 2. 2006 15:50
Praha - S výrazně lepší bilancí oproti předchozímu roku skončil loni agrární zahraniční obchod.

Zatímco v roce 2004 dosáhl schodek obchodní bilance ČR více než 32 miliard korun, loňský propad činil podle dnes zveřejněných údajů pouze 24,94 miliardy.

Ekonomické analýzy přitom předpokládaly zhoršení obchodní bilance v zemědělství a potravinářství po vstupu do EU na deficit ve výši 30 až 40 miliard korun ročně.

Výsledky agroobchodu překvapily i náměstka ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáše Douchu. "Tak významné zlepšení se opravdu nečekalo," konstatoval náměstek.

Dodal, že bilance by mola být ještě lepší, kdyby ČR nevyvážela do zahraničí zejména zemědělské suroviny, ale spíše potravinářské výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

Doucha také upozorňuje na skutečnost, že ještě lépe než ČR dopadlo v loňském roce Polsko, které se "z roku na rok stalo z importní země v oblasti zemědělství zemí exportní".

Dosažené výsledky jsou podle Jiřího Šťastného, šéfa analytické společnosti Colosseum, která sleduje dlouhodobé vývoje světových cen zemědělských komodit, šancí pro české zemědělce i do budoucnosti.

"Veškeré naše analýzy signalizují díky rostoucí poptávce postupný růst světových cen zemědělských komodit. Pokud se tedy naši zemědělci udrží na svých současných cenách, mohou být výsledky agroobchodu ještě lepší," konstatuje Šťastný.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy