LG.Philips nestojí prvně,nejistota roste

Tomáš Fránek, Olina Martinková
28. 1. 2006 0:00
Hranice - Nejistotu a obavy vyvolala zpráva o výrobci obrazovek LG. Philips Displays. Ten oznámil, že vstupuje do konkurzu a nebude nadále dotovat ztrátové dceřiné společnosti. Včetně té české v Hranicích.

Zástupci české firmy sice prohlásili, že hodlají udělat vše proto, aby se továrna udržela, ale vzápětí provoz na týden uzavřeli. Zcela nečekané to ale nebylo. O problémech s odbytem tak zvaných vakuových obrazovek, které jediné se v Hranicích vyrábějí, se vědělo a o tom, že továrna patří ke ztrátovým, se dlouhodobě spekulovalo.

Hejtmanovi Olomouckého kraje generální ředitel H.B.Cho asi před měsícem potvrdil, že továrna v Hranicích skutečně obtížím čelí. "Od počátku roku jsem se  snažil vyvolat jednání s novým generálním ředitelem. Bohužel navržené termíny nebyly akceptovány a dosud se nepodařilo domluvit termín náhradní," řekl hejtman Ivan Kosatík, který vedení firmy nabídl spolupráci právě v reakci na potíže s odbytem.

Katastrofálních dopadů na město a okolí při uzavření továrny se obává hranický starosta Vladimír Juračka. "Bylo by to dost špatné, zvlášť, když Philips zaměstnává 1300 lidí," řekl starosta.

Nezaměstnanost? Růst o 1,5 procenta

Podle šéfa přerovského úřadu práce Michala Langoše by nezaměstnanost v regionu stoupla o jedno a půl procenta. Problém je i to, že na továrnu je navázáno množství subdodavatelů, u kterých odhadem pracuje na pět set dalších zaměstnanců.

Šéf úřadu práce dokonce míní, že v případě krachu továrny by měl stát usilovat o to, aby do Hranic, kde je vybudované veškeré zázemí, přišla automobilka Hyundai.

Zaměstnanci vůbec netuší, co s nimi bude. "Pořád nám tvrdili, že všechno dobře dopadne," uvedl jeden ze zaměstnanců. Ti neví, kdy půjdou zase do práce. Další ze zaměstnanců anonymně v diskusi na serveru aktualně.cz potvrdil, že firma nemůže prodat staré typy obrazovek, které má ve skladu.

"O situaci máme podrobné informace a samozřejmě vidíme, že dnes dojely poslední kusy. Nyní čekáme, jak vedení závodu rozhodne o budoucnosti továrny. Měli bychom to vědět příští týden. Lidé samozřejmě mají obavu o práci a o výplaty, není to nic příjemného," uvedl šéf odborů v továrně Martin Sehnálek.

Potíže s odbytem má i TCT

O problémech a nejasné budoucnosti hranické továrny se hovoří již více než rok. LG. Philips Displays měl ale potíže s odbytem klasických televizí s vakuovými obrazovkami z Hranic už dříve. Už v roce 2003 musela továrna na pět týdnů zastavit výrobu. Loni v červnu stály linky v Hranicích znovu. LG. Philips Displays odůvodnil týdenní odstávku tím, že průmysl s televizními obrazovkami zažívá vždy na počátku roku pravidelný pokles poptávky způsobený sezonními trendy. Potíže s odbytem ale měl také druhý český výrobce televizních obrazovek - TCT v Rožnově pod Radhoštěm. Naopak plzeňský závod Panasonic, který se před dvěma lety přeorientoval na výrobu televizí s plazmovou a LCD obrazovkou, nemá potíže.

Přitom ještě loni v Hranicích založila firma vývojové centrum a avizovala přijetí patnácti odborníků. Vývoj by měl zaměstnávat na Moravě až 42 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy