LG.Philips: Příliš chtěné investice

Tomáš Fránek, Olina Martinková
30. 1. 2006 13:35
Olomouc/Praha - Druhá největší investice v Česku (po TPCA Kolín) měla potíže od začátku. Nejprve to byly jen drobné prohřešky, které řešila inspekce životního prostředí, pak ale právníci z Ekologického právního servisu (EPS) Brno upozornili na to, že továrna vyrábí vlastně nelegálně.

Investorovi totiž chybělo jedno z nejdůležitějších povolení pro kolaudaci. I když firma i krajský úřad ze začátku tvrdily, že jde pouze o zkušební provoz, pro který tzv. integrované povolení není potřeba, právníci nakonec prokázaly, že je to jinak.

Kraj sice uznal, že firma vyráběla přes dva roky bez důležitého dokumentu a také bez zákonem daného pojištění a porušovala tím zákony, lhůty pro sankci ale uplynuly. Továrna vyráběla od roku 2001, zkolaudována byla až na jaře 2004. Kvůli pochybením jsou dnes obviněni čtyři úředníci, kteří měli na starosti stavební, územní a další řízení při stavbě.

Zákony šly stranou

EPS ale zpochybnil také samotné povolení, protože míní, že si firma nenechala posoudit celý provoz, ale jen jeho část. Soud už loni povolení zrušil a úřady firmu musely posuzovat znovu. EPS přesto míní, že úřady firmě opět vycházejí vstříc a chystá žalobu.
Zákony totiž šly stranou už v případě vydaného územního rozhodnutí. Posudek Ministerstva životního prostředí loni potvrdil, že bylo vydáno nezákonně.

"Philips byl vládou štědře podpořen několikamiliardovými investičními pobídkami a státní orgány pak přehlížely, že od samotného začátku vyráběl v Česku nelegálně," řekl tehdy právník Jiří Nezhyba z EPS. "Kdyby se měly striktně dodržet české zákony a evropské směrnice, musela by dnes být továrna zavřená nebo platit vysoké miliónové pokuty. Přesto nikdo nemá zájem, aby se provoz zastavil. Chceme jen, aby firma do budoucna dodržovala zákony," uvedl dříve Nezhyba pro HN, který vidí v pobídkách pro LG.Philips paralelu s dalším případem nepovedené investice mexické firmy Nemak.

Postup vlády továrnu nespasí

Podle Nezhyby však i přesto zřejmě továrna skončí. Podle něj to s ní vypadalo špatně již před více než rokem. "Vzhledek ke všem informacím, které máme a které i nyní byly zveřejněny, nebude zřejmě možné výrobu v Hranicích zachránit. Jedině kdyby vláda tlačila na to, aby se investice do LCD továrny v Polsku přesunula do Hranic a změnila se technologie. Vlády se se ale investorům podbízí a postupují slabě. Spíš společnosti si vymáhají nepřiměřené závazky na státu. Je to jen teoretická možnost," řekl Nezhyba.

 

 

Právě se děje

Další zprávy