Za plyn padla rekordní pokuta

Tomáš Fránek
11. 8. 2006 11:03
Brno - 370 milionů korun. To je pokuta, již vyměřil ÚOHS jako pokutu za zneužití postavení dominantní firmě na trhu s plynem RWE Transgas.
Antimonopolní úřad navrhl pro Transgas rekordní pokutu.
Antimonopolní úřad navrhl pro Transgas rekordní pokutu. | Foto: www.Transgas.cz

Jde o vůbec nejvyšší pokutu, kterou kdy v tuzemsku antimonopolní úřad udělil jedné firmě.

Pokuta je nepravomocná, firma může podat rozklad.

Antimonopolní úřad je přesvědčen, že společnost RWE Transgas - ovládající přes osmdesát procent tuzemského trhu s plynem - zneužila svého postavení na trhu a to ve třech případech uzavíraných smluv. 

Různé ceny

RWE Transgas tak účtoval velkým odběratelům za zemní plyn stejné ceny jako domácnostem.

Distribuční firmy ze skupiny RWE Transgas navíc odebíraly plyn za zcela jiných podmínek než ostatní. A regionálním distribučním firmám zakazovaly smlouvy uzavřené s RWE Transgas prodávat zemní plyn v jiném regionu, než působí.

Úřad také nařídil, aby společnost změnila svoji obchodní politiku. Při stanovení výše pokuty úřad zohlednil také to, že firma přes upozornění neukončila svoje protizákonné počínání a trvala na podmínkách, které jednostranně stanovila.

Odhad neoprávněného zisku firmy - související se zneužitím postavení na trhu - se pohyboval kolem sta milionů korun.

Úřad prověřoval především dodávky plynu pro 35 největších odběratelů, hlavně chemičky, sklárny či teplárny.

Na růst cen o několik desítek procent si loni stěžovaly některé velké firmy. Podle nich bylo zvýšení nepřiměřené.

Za pravdu jim dal Energetický regulační úřad, který znovu zavedl regulaci cen plynu. Podnikatelé podle regulačního úřadu letos díky cenové regulaci ušetří zhruba 1,5 miliardy korun.

Firmě už - vůbec poprvé v historii Česka - za porušení cenového zákona uložil pokutu ve výši necelých 15 milionů korun také Energetický regulační úřad.

Pokuta i od regulačního úřadu

Firmy patřící do skupiny RWE podle Blahoslava Němečka z regulačního úřadu u některých zákazníků nedodržely marži stanovenou úřadem.

"Po loňském zahájení liberalizace trhu s plynem disponovalo asi 40 největších odběratelů právem volby dodavatele. Jejich očekávání spojená s poklesem ceny plynu ale zůstala nenaplněna a většina z nich nebyla ochotna akceptovat cenové nabídky stávajících dodavatelů," uvedl Němeček.

RWE Trangas je čtvrtou největší firmou v tuzemsku, tržby společnosti dosáhly šedesáti devíti miliard korun. Společnost patří také mezi dvacet firem, které ministr financí Bohuslav Sobotka letos na jaře ocenil pro daňový přínos pro státní pokladnu. Čistý zisk firmy byl loni 5,1 miliardy.

Problémy s cenami plynu řeší i Evropská komise. Úředníci antimonopolního odboru Evropské komise podnikli v červnu razie v plynárenských společnostech pěti zemí západní Evropy, včetně například mateřské firmy české RWE.

Tyto firmy jsou podle Evropské komise podezřelé z porušování pravidel hospodářské soutěže. Návštěvy se uskutečnily u plynárenských podniků v Německu, Francii, Itálii, Belgii a Rakousku. Jména vyšetřovaných firem oznámena nebyla.

 

Právě se děje

Další zprávy