Slovenský úřad: Tesco si musí počkat

Dušan Klimeš
30. 6. 2006 0:00
Bratislava - Pohlcení slovenských poboček Carrefouru firmou Tesco se protahuje, antimonopolní úřad žádá podrobnosti. Uvnitř: ANKETA

Avizované rozhodnutí Protimonopolného úradu Slovenskej republiky o tom, zda může Tesco přebrat Carrefour, bylo plánováno nejpozději na dnešek. Nakonec k němu však nedojde.

Podle sdělení úřadu totiž příslušný odbor "identifikoval soutěžní problémy". Jinými slovy se domnívá, že spojení by mohlo ohrozit konkurenci.

"V souladu se zákonem úřad vyzval účastníky řízení, aby předložili podmínky, které povedou k odstranění koncentrace ohrožující volnou soutěž," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí úřadu Miroslav Jurkovič.

Dodal, že během období, kdy bude úřad čekat na doplnění, neběží lhůta, v níž musí antimonopolní administrativa rozhodnout. Verdikt se tak prozatím odkládá.

Zmatky a nejasnosti

Celý proces, který má vést k zamítnutí či povolení přeměny Carrefouru v Tesco, však provází jistý druh informačního vakua. Ještě včera odpoledne deníku Aktuálně.cz sdělila tisková mluvčí slovenského Tesca, že stále čekají na rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Zároveň však mluvčí úřadu Jurkovič řekl, že rozhodnutí již bylo firmám odesláno, "a to již před více než několika dny". Přesný den se zjistit nepodařilo.

Stejně tajemně a nepřístupně mluvčí odpověděl na otázku, kdy tedy definitivně skončí lhůta pro rozhodnutí a kdy musí firmy doplnit dané podmínky.

"Bohužel, tyto podrobnosti vám nemohu sdělit," odvětil Jurkovič.

Na Slováky se nečeká

Britský řetězec Tesco se dohodl s francouzskou firmou Carrefour, že převezme její aktivity na Slovensku a v Česku. Výměnou Carrefour získá obchody Tesca na Tchaj-wanu. Ve všech těchto zemích musely transakci posvětit antimonopolní úřady.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Původně byla dokonce stanovena podmínka, že celá akce proběhne pouze v případě, že bude převzetí schváleno ve všech těchto zemích. Nakonec se však firmy dohodly, že k přeměně může docházet postupně.

V Česku již pod Tesco Stores ČR přešlo počátkem června jedenáct hypermarketů.

"Rozhodnutí slovenského úřadu nás nijak neovlivní. Převzetí probíhá v jednotlivých zemích samostatně," řekla deníku Aktuálně.cz tisková mluvčí Tesca Jana Matoušková.

"I kdyby náhodou slovenský úřad vynesl záporný verdikt, pro nás se nic nemění," uzavírá Matoušková.

 

Právě se děje

Další zprávy