EU udělala razii v plynárenství

ČTK
17. 5. 2006 15:30
Brusel - Úředníci antimonopolního odboru Evropské komisepodnikli v úterý razie u plynárenských společností z pěti zemí západní Evropy, včetně například mateřské firmy české RWE Transgas.

Prohledali také sídla elektrárenských společností v Maďarsku. Tyto firmy jsou podezřelé z porušování pravidel hospodářské soutěže v Evropské unii, uvedla dnes komise.

Nezvané návštěvy z Bruselu se uskutečnily u plynárenských podniků v Německu, Francii, Itálii, Belgii a Rakousku. Jména vyšetřovaných firem výkonný orgán EU neoznámil. Komise také provedla neohlášené inspekce v prostorách elektrárenských společností v Maďarsku.

"Komise se důvodně domnívá, že dotyčné firmy zřejmě porušovaly antimonopolní pravidla Smlouvy o Evropském společenství, která zakazují omezující podnikatelské praktiky a zneužívání dominantní pozice na trhu," uvádí se v prohlášení z Bruselu.

Agentura Reuters zjistila, že v Německu byla terčem razie skupina RWE. Její mluvčí sdělil, že firma s úřady EU "úzce a konstruktivně" spolupracuje, podrobnosti však uvést odmítl. Postižena byla také francouzská společnost GDF a belgické podniky Fluyxs a Distrigas.

 

Právě se děje

Další zprávy