Microsoft chystá kvůli obří pokutě soud

Adam Junek
12. 7. 2006 12:24
Brusel - Společnosti Microsoft dnes Evropská komise vyměřila pokutu 280,5 milionu eur. Firma kontrovala oznámením: Budeme se bránit soudně.

Americká softwarová společnost přitom dostala mírnější trest, než jakým komise hrozila.

Pokuta znamená, že za každý den od 15. prosince loňského roku zaplatí americký softwarový gigant 1,5 milionu za to, že nesplnil požadavky komise, která firmě vyčítá porušování hospodářské soutěže.

"Pokutu od Evropské komise považujeme za nespravedlivou. Obrátíme se na soud s požadavkem, aby verdikt anuloval," citovala z prohlášení firmy agentura Reuters.

Microsoft tvrdí, že pokyny komise z března 2004 plní, a EK tedy nemá důvod mu udělovat tak vysokou pokutu.

Infobox

NEJVĚTŠÍ POKUTY EK

  • 497,2 milionu eur - březen 2004 - americká softwarová společnost Microsoft za zneužívání dominantního postavení na trhu
  • 462 milionů eur - listopad 2001 - švýcarský koncern Hoffman-LaRoche, největší výrobce vitamínů na světě, za účast v osmi různých kartelech s evropskými a japonskými výrobci vitamínů v období od září 1989 do února 1999
  • 296,16 milionu eur - listopad 2001 - druhý největší světový výrobce vitamínů, německý BASF; za účast v kartelových dohodách s evropskými a japonskými výrobci vitamínů v období od září 1989 do února 1999
  • 280,5 milionu eur - červenec 2006 - americká softwarová společnost Microsoft za zneužívání dominantního postavení na trhu
  • 249,6 milionu eur - listopad 2002 - firma Lafarge, francouzský výrobce sádrokartonu za kartelové dohody
  • 184,27 milionu eur - prosinec 2001 - firma Arjo Wiggins Appleton Plc za kartelové dohody s devíti dalšími firmami o cenách papíru
  • 167,062 milionu eur - květen 2006 - chemická firma Solvay za kartelové dohody s šesti dalšími firmami v odvětví v období let 1994 až 2000
  • 99 milionů eur - říjen 2003 - firma Hoechst AG za účast v kartelu se čtyřmi dalšími chemickými firmami, které si v období od prosince 1978 do 31. října 1996 rozdělovaly trh se sorbity (potravinové konzervanty) a stanovovaly jejich ceny.

Zdroj: ČTK

A komise může ještě přitvrdit

Komise je přitom naopak nachystaná - pokud Microsoft nebude nařízení Bruselu plnit - pokutu zvýšit. A to až na tři miliony za jeden den. Potvrdila to dnes komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Microsoft musí svou obchodní politiku uvést do souladu s požadavky komise nejpozději do 31. července.

Komise původně uvažovala o denní pokutě ve výši dvou milionů eur, podle platné evropské legislativy může každému podniku, který porušuje pravidla hospodářské soutěže a ignoruje její nařízení, uložit pokutu až ve výši 4,5 milionu eur denně.

Přitom už za zneužívání svého monopolního postavení zaplatilo impérium Billa Gatese rekordní pokutu 497 milionů eur.

"Komise musí zajistit, aby se dodržovala její rozhodnutí a hospodářská soutěž probíhala podle platných pravidel. Vždy jsem zdůrazňovala, že dohlédnu na to, aby Microsoft plně dodržel podmínky, jež komise stanovila ve svém rozhodnutí z dubna 2004," uvedla Neelie Kroesová.

Dodala, že žádná společnost nemůže stát nad zákony a že pevně věří, že poslední dokumenty, které Microsoft poskytl, budou již naplňovat všechny představy komise.

  • O případu Microsoft versus Evropská komise čtěte více ZDE

Microsoft se hájí, že se snaží požadavky Bruselu naplnit. V dubnu tohoto roku si dokonce s komisí dohodl časový plán, kdy a jaké dokumenty o plnění svých povinností dodá. Poslední mají do evropské centrály dorazit 18. července.

Americká justice při postupu proti softwarovému gigantu tolik štěstí nemá.

Amerika pokulhává

V květnu přiznala právnička amerického ministerstva spravedlnosti Renata Hesseová, že americký přístup selhává. Již pátým rokem chtějí Spojené státy donutit Microsoft postupovat podle antimonopolních nařízení. Komisi to netrvalo ani polovinu času.

Gatese už spor s unií stál půl miliardy eur, v Americe si s ním zatím nevědí rady
Gatese už spor s unií stál půl miliardy eur, v Americe si s ním zatím nevědí rady | Foto: Reuters

"Jsou očividně mnohem dál než my," citovala Hesseovou agentura Reuters.

Již v roce 2000 rozhodl americký soud, že Microsoft porušuje antimonopolní právo, a uložil sankce včetně oddělení části společnosti. Odvolací soud toto rozhodnutí zrušil a vrátil celou věc k novému projednání.

Po nástupu prezidenta George W. Bushe dosáhla jeho administrativa s Gatesovou firmou částečného vyrovnání. Clintonovi lidé se obávali, že to bude neefektivní.

Letos v květnu se celý proces stal tak komplikovaným a v zásadě se zasekl, proto se firma Microsoft i soud shodly, že je třeba začít znovu.

"Nyní pracujeme na podobném časovém plánu, na jakém se dohodly evropské úřady s Microsoftem," přiznala Hesseová inspiraci Evropskou unií.

 

Právě se děje

Další zprávy