Armáda při nákupu stanů porušila zákon

Adam Junek
3. 8. 2006 12:30
Brno - Armádní výběrové řízení na nákup stanů a hal bylo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, rozhodl dnes antimonopolní úřad.
Tyto stany z dílny společnosti Japos CZ sloužily českým vojákům v Afghánistánu. Armáda nyní dala přednost italskému výrobci
Tyto stany z dílny společnosti Japos CZ sloužily českým vojákům v Afghánistánu. Armáda nyní dala přednost italskému výrobci | Foto: Japos CZ

Úřad na ochranu hospodářské soutěže tendr, který vyhrála společnost SHK CZ, nezrušil. Ministerstvu obrany pouze vyměřil pokutu ve výši 25 tisíc korun.

Na kauzu jako první minulý měsíc upozornil deník Aktuálně.cz.

"Nebylo možné tuto zakázku zrušit, protože už byla realizována," vysvětlil deníku Aktuálně.cz mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Proti rozhodnutí může ještě ministerstvo podat rozklad.

Vítěz byl jasný od počátku

Společnost SHK CZ má vojenské policii dodat za více než 83 milionů korun na 180 stanů a 10 hal. Firma, která je výhradním dovozcem výrobků italského Eurovinilu, však podle dokumentů, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, byla jasným vítězem soutěže o zakázku už od počátku.

V zadání soutěže jsou totiž specifikovány stany, které má armáda získat, typem TPE6004-4, což je označení stanů, které vyrábí společnost Eurovinil.

Výběrová komise zadala zakázku firmě SHK CZ. Jejím majitelem je Jiří Šona, bývalý zaměstnanec ministerstva obrany.

Armáda ovšem odmítá, že by při výběru firmy pro dodávku stanů hrály osobní vazby jakoukoli roli.

Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina
Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

Nabídky ještě podaly společnosti Japos CZ a EGO Zlín a proti výsledku se ohradily. Ministr obrany ale jejich námitky zamítl a nakonec zakázku s firmou SHK podepsal.

Neúspěšní žadatelé se však obrátili na natimonopolní úřad. "Obě řízení byla zastavena kvůli procesním chybám. Firmy především nezaplatily kauci," řekl deníku Aktuálně.cz Chalupa. Úřad se pak začal zakázkou zabývat z vlastního podnětu.

Armáda nařčení odmítá

Vojenská policie však jakékoliv pochybení odmítá. "Nákup stanů a hal považujeme za korektní. Užitý postup je v naprostém souladu s národní legislativou, která tuto oblast upravuje," řekl Aktuálně.cz Jan Čermák, mluvčí vojenské policie.

"Mohu potvrdit, že zadávací dokumentace obsahovala přesné vymezení typu stanu. Nákup probíhal formou doplnění materiálu - tedy poptáván byl materiál již zavedený po vojskových zkouškách do armády," pokračoval Čermák. Podezření však budí už samotné zadání zakázky jako "doplnění". Stany tohoto typu má armáda tři - k nim nyní doplňuje dalších 180.

Podle Čermáka v případě, kdy je nakupován vojenský materiál, umožňuje platná legislativa oslovit konkrétního výrobce. I přes tuto možnost bylo otevřené výběrové řízení vyhlášeno, ale tak, aby byl kompatibilní s už zavedeným materiálem.

Proti zakázce se postavila i Asociace obranného průmyslu, která hájí zájmy českých zbrojovek.

Deníku Aktuálně.cz se podařilo od zdroje z ministerstva dostat kopii dopisu asociace adresovaného ministru obrany.

"Domníváme se, že jde o předem domluvený obchod," stojí v dopise, který nedávno dorazil na ministerstvo obrany. "Je jednoznačně patrné, že tato veřejná zakázka je zaměřena na konkrétní výrobek, konkrétní zahraniční firmu. Toto je podle našeho názoru neslučitelné se systémem zadávání veřejných zakázek."

Ministr obrany Karel Kühnl
Ministr obrany Karel Kühnl | Foto: Ludvík Hradilek

Prezident asociace Jiří Hynek se odmítl k dopisu vyjádřit. "Nemám k tomu co říct," řekl Aktuálně.cz.

Při svých protestech firmy, jež neuspěly, poukazovaly mimo jiné i na rozpory v zadávací dokumentaci a informacemi na internetové centrální adrese, kde se zveřejňují veřejné zakázky.

Například se neshodují procentuální váhy tří kritérií, podle nichž komise jednotlivé nabídky posuzovala. V zadávací dokumentaci to je 35, 33 a 32 procent, na centrální adrese 40, 40 a 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy