Vývozci: Potřebujeme zakázky, slabá koruna nic neřeší

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 2. 2009 22:02
Vývozci bojují s krizí, nelíbí se jim chování bank

Brno - Opakované tvrzení, jak slábnoucí koruna nahrává exportérům, nezní všem úplně pravdivě. Samotní vývozci sice vítají, že koruna už dál neposiluje, ale spíš než měnové kurzy nyní řeší to hlavní: množství zakázek v cizině.

"Za oslabování jsme rádi, ale není to nejpalčivější problém. Alfou a omegou se stává poptávka a ta klesá. Na konkrétní čísla je příliš brzy. Četl jsem ale prognózy, že běžná spotřeba zatím neklesá, na lidi krize tolik nedoléhá. Ale propad přijde příští rok," naznačil obavy předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Banky to jen zhoršují

Přestože zatím úbytek zahraničního zájmu o české zboží nedokáží vývozci přesně vyčíslit, je rychlejší a intenzivnější než čekali.

"To je hlavní projev současné hospodářské krize a slábnoucí koruna jej rozhodně nemůže vyrovnat," podotkl další z členů asociace Jiří Šilhán ze společnosti PAS Jablonec.

Vrásky přidělávají vývozcům i banky. Namísto aby za pomoci půjček přečkali nejhorší období, přístup k těmto zdrojům se jim spíš uzavírá.

"Krátkodobý propad poptávky samozřejmě řada podniků dokáže vyrovnat například zaplňováním skladů. Ale to, že banky podnikatelům zpřísňují přístup k penězům, nepůjčují nebo jen neochotně, má druhotný dopad. Podniky se situaci snaží ustát jinak - propuštěním nebo krácením pracovní doby," dodal Šilhán.

Stálý kurz, ale raději euro

Exportéři by uvítali, kdyby se kurz koruny konečně ustálil. Ať už na 28 nebo 26 korunách za euro. V době, kdy v průběhu jediného dne měna posílí čí oslabí o desítky haléřů, je pro ně problematické uzavírat dlouhodobější kontrakty.

"V uplynulých dvou letech jsme sledovali setrvalý nárůst. Koruna se dostala na 22,80 za euro a někteří analytici předpovídali, že půjde pod dvacet korun. Ti, kdo měli na toto období zajištěné smlouvy vycházející z kurzu 24 nebo 25 korun za euro, pak měli ztráty," dodal Grund.

"Jakákoliv turbulence kurzu je pro nás strašně škodlivá. Ať už jde o prudké klesání nebo stoupání. Pak nevíme, jak nastavit podmínky vůči zákazníkům, s jakou měnou pracovat," vysvětlil Šilhán.

Nejlepším řešením by pro vývozce bylo co nejrychlejší zavedení eura. Poukazují na sousední Slovensko, kde mají vývozci o starost méně, protože měnící se kurz nemusí řešit.

 

Právě se děje

Další zprávy