Za zdeptanou ekonomiku v Česku mohou mzdy a koruna

Petr Holub
22. 1. 2009 13:40
Poláci poprvé analyzovali, jak Česko přišlo ke krizi

Praha - V Česku loni rostly mzdy nejrychleji ze všech evropských zemí. Proto také zdejší podniky nejvíc omezují výrobu.

Z pohledu běžného občana to zní neuvěřitelně.

Během loňského roku se reálné příjmy naprosté většiny rodin v korunách nezvýšily. Přesto česká pracovní síla pro zahraniční firmy podražila o čtvrtinu v eurech a o třetinu v dolarech.

Je to víc, než v ostatních zemích střední a východní Evropy, jak ukazuje nově publikovaná studie varšavského výzkumného ústavu Central Europe Database.

Zatímco se měsíční plat Čecha loni v průměru zvýšil o 234 eur, Poláci si polepšili o 175 eur, ostatní země zůstaly na hranici 120 eur. Pouze v Bulharsku, Maďarsku a Rumunsku platy vyrostly o 50-60 eur. Tyto země také zaznamenaly koncem roku nejmenší pád průmyslu.

Podniky reagovaly podle očekávání. Když začaly potíže s exportem, začaly víc než v jiných zemích právě v Česku omezovat výrobu. K masivnímu propouštění z velkých průmyslových firem naštěstí zatím nedochází.

Článek pokračuje pod tabulkou

Cena silné koruny

Podle expertů Central Europe Database existují dva důvody, proč Češi nepocítili zvýšení mezd ve svých rodinných rozpočtech.

Ze dvou třetin ho totiž smazalo posílení koruny. Od léta 2007 do léta 2008 totiž posílila proti euru o čtvrtinu.

Třetinovým viníkem byla inflace, která po zvýšení daně z přidané hodnoty dosáhla "východoevropské" úrovně sedmi procent. Právě z obav před zdražováním posílily mzdy v soukromých firmách, podle ČSÚ se za první tři čtvrtletí 2008 zvýšily o deset procent.

Z pohledu cizích podnikatelů tím ale náklady na práci nebyly o nic menší.

Pod ochranou expertů

Krize a blogy:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Čeští experti zatím nepřipouštějí, že koruna může být hlavním důvodem, proč zdejší průmysl padá v Evropě nejrychleji.

Naopak upozorňují, že v posledních třech měsících oslabila o deset procent a tím naopak zahraničním firmám snižuje náklady.

Radní ČNB Vladimír Tomšík dokonce v úterý zopakoval tvrzení prezidenta Václava Klause, že nás koruna chrání před vážnějšími dopady krize. 

"Koruna je někde, kde nejenže nedělá ekonomice žádné problémy, ale ještě jí trochu i pomáhá," tvrdí také viceguvernér ČNB Martin Singer.

Pozdní pomoc

V posledních třech měsících však už mohla přijít pouze pozdní pomoc. Upozornil na to analytik Raiffeisen banky Aleš Michl. Od loňského listopadu padá v průmyslu dramaticky produktivita práce.

"Nejde o to, že lidé méně pracují, ale firmy ztratily odbyt," vysvětluje Michl, proč mzdový růst v listopadu předstihl růst produktivity práce o 10 procent.

Pokles kurzu koruny proto firmám v této chvíli nepomáhá, protože ani nevyrovná pád produktivity. Až data českého statistického úřadu mohou potvrdit, jestli u nás pokračoval také v prosinci, jak už hlásí například polští statistici.

Zpět z Evropy

Oslabení kurzů středoevropských měn je dobrou zprávou pro podnikatele aspoň do budoucna.

"Pokud měny ve střední a východní Evropě oslabí a navíc se nezvýší nominální mzdy, poroste konkurenceschopnost v celém regionu," předpovídá studie Central Europe Database.

Z pohledu občanů tím ovšem varšavští experti pouze shrnují dopad, který bude mít ekonomická krize na každou domácnost.

"Kolaps obchodu silně zasáhne pracovní trhy a výsledkem bude rychlý pokles mzdového růstu v příštích měsících," předpovídá studie.

Příjmy občanů východních zemí se v minulém roce výrazně přiblížily evropskému průměru, letos se od něho opět vzdálí. Ve střednědobém horizontu se opět začnou blížit, ovšem mnohem pomaleji než dosud.   

 

Právě se děje

Další zprávy