Čerstvá prognóza ČNB:Ekonomika v recesi a euro za 25,80

Ekonomika Ekonomika
5. 2. 2009 16:55
Centrální banka rovněž stanovila kurz koruny pro letošní rok
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká ekonomika letos poklesne o 0,3 procenta. Vyplývá to z nové prognózy České národní banky (ČNB). Přitom ještě loni v listopadu se očekával růst o 2,9 procenta.

Příští rok by ovšem hospodářství podle centrální banky mělo opět růst, a to o 0,9 procenta. Prognóza počítá s poklesem tržních úrokových sazeb, podotkl guvernér ČNB Zdeněk Tůma na tiskové konferenci.

"Hospodářský růst bude letos mírně záporný, nazval bych to zápornou nulou. Mírné oživení očekáváme v roce 2010. V daném okamžiku je ale těžké odhadnout další vývoj. Rizika dalšího vývoje jsou spíše směrem dolů," prohlásil.

Hospodářského růstu se dotkne také pokles vývozu. Podle guvernéra letos vývozy nebudou přispívat k HDP. Takový výpadek se podle něj dá očekávat i u investic.

Odhad růstu snížilo na konci ledna i ministerstvo financí, a to na 1,4 procenta z předchozích 3,7 procenta. V roce 2010 by hrubý domácí produkt měl podle MF vzrůst o 2,1 procenta.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď

Letos bude euro v průměru za 25,80

ČNB dnes rovněž zveřejnila prognózu, jak se bude vyvíjet česká měna. Průměrný kurz koruny v letošním roce bude 25,80 koruny za euro a v roce 2010 posílí na hodnotu 25,60 koruny za euro, napsal server Patria. 

"Význam spočívá v tom, že nyní bude finanční trh vědět, s jakou hodnotou kurzu jsou sestaveny prognózy inflace a HDP," vysvětluje hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Mělo by být také snazší odhadnout, jak může aktuální vývoj kurzu koruny ovlivnit rozhodování o úrokových sazbách.

ČNB je jedinou centrální bankou na světě, která zveřejňuje prognózu nominálního kurzu ke konkrétní měně. Do této doby centrální banka zveřejňovala svoji prognózu měnového kurzu formou slovního popisu. Odhady podle guvernéra budou vycházet s informací známých v době tvorby prognózy, a proto se můžou nakonec lišit od skutečnosti.

Od loňského roku ČNB zveřejňuje například trajektorii úrokových sazeb, a to formou vějířovitého grafu. Tento graf by měla ČNB využít i při odhadech týkajících se kurzu.

 

Právě se děje

Další zprávy