Všude kolem stagnace, tržby v září nerostly

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 11. 2012 9:26
Stále platí, že spotřeba v Česku je „přiškrcená“
Foto: Thinkstock

Praha - Stále platí, že spotřeba v Česku je „přiškrcená". Maloobchodní tržby v září oproti minulému roku klesly o 3,3 procenta.

„Trh čekal pokles o 2,7 procenta meziročně, my pak o 4 procenta," doplňuje tržní očekávání analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Po očištění o sezonní vlivy jsme opět u signifikantního slůvka pro stav celé ekonomiky - stagnace. Letošní září mělo o dva pracovní dny méně než to před rokem, a tak skutečný meziroční výsledek činí plus 0,2 procenta. Meziměsíčně pak maloobchodní tržby vzrostly o 0,4 procenta. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu.

„Vývoj mimo jiné souvisel s nižším počtem pracovních dní, což se promítlo do snížení prodeje sortimentů citlivě reagujících na meziročně rozdílný počet pracovních dní, tj. motorových vozidel a oprav, nepotravinářského zboží a pohonných hmot. Naopak na prodej potravin neměl různý počet pracovních dní podstatný vliv," uvádí zpráva úřadu.

"Na pochmurné zprávě se podílí celá řada faktorů. Jedním z nich je obecná nechuť nakupujících utrácet za jakékoli spotřební zboží," říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

"V hlavách mají neustálý pocit zdražování a omezených rodinných rozpočtů, a proto při svých nákupech myslí hlavně na cenu a jak ji snížit. To se projevuje na základních nákupech, obzvláště u potravin. Zde tržby v září poklesly o 5,9 %. Svůj podíl viny na tom nesou i jejich ceny, které v září meziročně rostly o 7,3 %," doplňuje Kozub.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o 2,8 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 1,5 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 4,4 procenta, v tom za opravy o 10,8 procenta a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 3,4 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezónně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,6 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 0,4 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 2,9 procenta, v tom za potraviny o 5,9 procenta, nepotravinářské zboží o 1,4 procenta a pohonné hmoty o 0,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy