Recese v Česku trvá, v krizi ale není, ukazují data

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
7. 9. 2012 9:31
HDP ve druhém čtvrtletí roku klesl meziročně o celé procento
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká ekonomika je stále v recesi, když i třetí čtvrtletí za sebou si hlavní ekonomický ukazatel, tedy hrubý domácí produkt (HDP) připsal pokles.

HDP ve druhém čtvrtletí roku 2012 klesl podle Českého statistického úřadu meziročně o celé procento a oproti prvnímu čtvrtletí 2012 pak o 0,2 procenta.

Výkonnost ekonomiky se ve 2. čtvrtletí snížila především v důsledku pokračujícího poklesu domácí poptávky, který nevykompenzoval ani nárůst přebytku zahraničního obchodu.

„S tímto problémem, který se postupně prohlubuje, se ekonomika potýká již více než rok,“ říká Jan Heller, ředitel Odboru čtvrtletních národních účtů ČSÚ.

Za poklesem HDP stál zejména pokles spotřeby domácností (meziročně -3,3 %, mezičtvtletně -1,1 %) a vlády (-0,9 %, -1,1 %).

"Naopak příjemně překvapily investice, které vzrostly o 8,4 %, zejména pak investice do fixního kapitálu s růstem 7 %,“ poukazuje na další důležitá mezičtvrtletní srovnání analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

U meziročního poklesu (1 %) přitom statistici zpřesnili svůj původní srpnový odhad, kdy očekávali pokles o 1,2 %. Upřesnili také údaje za první čtvrtletí, ve kterém HDP nakonec meziročně klesl o 0,5 % a mezičtvrtletně o 0,6 %.

„Za celý letošní rok očekáváme pokles eurozóny o 0,7 % a v podobném řádu desetin procenta pod nulou půjde dolů i česká ekonomika,“ říká Jiří Moser, řídící partner PwC v České republice.

„Nepovažuji to za špatný výsledek, zvlášť pokud si uvědomíme, že za poklesem stojí zřejmě propad v prvním čtvrtletí, který byl ovlivněn jednorázovými vlivy. Celkově bych proto ani nehovořil o krizi českého hospodářství, ale spíš o přitvrzení podmínek, které bude mít dlouhodobější charakter,“ dodává Moser.

 

Právě se děje

Další zprávy