Na podzim v Česku přibylo přes 25 tisíc nezaměstnaných

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
2. 11. 2012 9:18
Déle než rok nemá práci více než 158 tisíc osob, uvádí Český statistický úřad
Foto: Thinkstock

Praha - Počet nezaměstnaných se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil na 7 procent, tedy o 0,4 procentního bodu. Vyplývá to z pátečního šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nezaměstnaných bylo celkem 367,9 tisíce, tedy o 25,3 tisíce více lidí než ve stejném období loni. Vzestup nezaměstnanosti se projevil v mužské i v ženské populaci.

Meziroční nárůst celkového počtu nezaměstnaných se odrazil i v nárůstu počtu dlouhodobě nezaměstnaných. Počet lidí bez práce jeden rok či déle se meziročně zvýšil o více než 20 tisíc na 158,5 tisíce. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných činil podle ČSÚ 43,1 procenta.

Největší míra nezaměstnanosti se týkala osob se základním vzděláním, kde jich nemá práci 28,3 procenta, dobře na tom nejsou ani osoby se středním vzděláním bez maturity nebo s výučním listem. V této skupině je bez místa 7,8 procenta lidí.

Naopak trvale nízkou míru nezaměstnanosti vykazují vysokoškoláci (3,5 procenta) a osoby, které získaly alespoň maturitu (4,8 procenta).

Za nezaměstnané ČSÚ považuje osoby, které v daném období neměly místo, neodpracovaly ani jednu hodinu za mzdu nebo odměnu a zároveň aktivně hledaly práci s tím, že do dvou týdnů jsou schopné nastoupit.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy