Vláda utnula dotace školnímu mléku. Pít se ale bude dál

Petr Havel, djl
20. 8. 2008 16:00
Stát ušetří 60 milionů ročně, dotace EU proudí dál
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Žáci prvních až devátých tříd si v budoucnosti připlatí za zlevněné "školní mléko". Ministerstvo zemědělství totiž definitivně utne dotace na program "mléko do škol". Ušetří tak 60 milionů korun ročně.

Návrh na ukončení dotací ve středu na svém jednání schválila vláda, oznámilo ministerstvo zemědělství v tiskové zprávě.

Právě úspora nákladů je hlavním důvodem pro ukončení dotací. V rámci reformy financí totiž ministerstvo zemědělství musí uspořit 5 miliard korun ročně.

Státní dotace doposud představovala slevu ve výši 32 procent celkových nákladů výrobku. Z celkové výše dotace státní podpora činila asi 2/3, zbylou třetinu pak doplácela Evropská unie.

"Zůstává zachována dotace EU, příznivou finální částku tvoří i nižší výrobní cena bez marže oproti úrovni běžné v obchodech. Cena mléčného výrobku tak zůstane zvýhodněná i po zrušení národní podpory," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Gandalovič: Je to záležitost resortů školství a zdravotnictví

"Bohužel se s tímto programem příliš neztotožňují ministerstva školství ani zdravotnictví, která by je měla především podporovat," nechal se počátkem července slyšet ministr zemědělství Petr Gandalovič.

"Podle našeho názoru by bylo zrušení programu špatným rozhodnutím, které navíc přichází v nejnevhodnější chvíli, kdy odbyt mléka stagnuje a jeho ceny klesají," řekl tehdy v reakci na prohlášení ministra prezident Potravinářské komory ČR (PK) Miroslav Toman.

Podle něj je ukončení státních dotací negativním krokem, co se stravovacích návyků dětí týče. Dietologové totiž již léta poukazují zejména u školní mládeže na nedostatečný přísun vápníku, což se v pozdějším věku projevuje celou řadou nemocí, zejména pak osteoporózou (lámavostí kostí).

Dotační program na podporu konzumace mléka u školní mládeže zavedla vláda v roce 1999. Z žáků prvního stupně byla postupně rozšířena na všechny žáky základních škol a původně dotované 250ml balení mléka bylo rozšířeno o další spektrum mlékárenských výrobků.

V současné době je do projektu podle Němce zapojeno zhruba 2 700 škol, což jsou téměř tři čtvrtiny základních škol v republice. Školáci tak ročně zkonzumují kolem 15 milionů kusů zlevněných mlékárenských produktů.

 

Právě se děje

Další zprávy