Strašák DDT je zpět. Jeho pozůstatky jsou v mléku

Petr Havel (spolupracovník redakce)
1. 2. 2008 9:30
Výsledky dalších testů se dostaví brzy
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Stále se zdokonalující technika používaná pro zjišťování obsahu látek v potravinách připraví zřejmě spotřebitelům nejedno nepříjemné překvapení.

Důkaz?

Společnost Kontrola ekologického zemědělství aktuálně zjistila, že mléko od farmářů obsahuje pozůstatky již léta zakázaného postřiku proti hmyzu DDT.

"Ano, pozůstatky DDT jsme v mléce našli, i když jeho obsah nepřekročil přípustné limity," potvrzuje ředitel firmy Milan Berka.

Biomléko v ohrožení

Společnost přitom podle jeho slov zkoumala jen část producentů mléka, podle Berky je ale zřejmé, že zbytky DDT je kontaminováno veškeré mléko z oblastí, kde se postřik používal. Tedy nejen na území Česka, ale prakticky v celé Evropě.

To navíc znamená, že v oblastech s dřívější průmyslovou zemědělskou výrobou nelze vyprodukovat takzvané biomléko.

To sice, jak připomíná mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček, nemá stanoveno žádné speciální nižší limity na obsah pozůstatků DDT, zastánci biozemědělství ovšem tvrdí, že bioprodukty takové látky vůbec neobsahují.

"Je otázkou, zda-li je při stávající kontaminaci půd možné v Česku, ale v zásadě kdekoli v Evropě, při současných parametrech vůbec biomléko vyrobit. Proto jsme předali celou věc ministerstvu zemědělství, aby hledalo nějaké řešení, například změnu stávajících norem," podotýká Berka.

To podle Vorlíčka o problému ministerstvo vína základě rozborů vzorků mléka provedených na Vysoké škole chemicko-technologické. "Pověřili jsme proto KEZ, aby zadala rozbory biomléka na DDT z Německa a Rakouska, které se u nás prodává. Cílem je ověřit, zda se jedná o záležitost Česka, nebo jde o evropský problém. Výsledky rozborů budou známy asi za 14 dní," uvedl Vorlíček.

Podle názoru ministerstva je přitom zdrojem kontaminace s největší pravděpodobností půda. Do mléka se pozůstatky DDT dostaly kontaminací krmiva spadem z ovzduší a jde tedy o plošný problém. Poločas rozpadu DT je totiž několik desítek let.

Duben: Jsme pod limitem

Podle Josefa Dubna mluvčího Státní veterinární správy, zjišťuje správa obsah DDT v kravském mléce v rámci Národního programu monitoringu cizorodých látek.

"Maximální limit je pro DDT stanoven na 0,04 mg/kg tuku, přičemž průměrná koncentrace DDT byla v posledním uzavřeném roce 2006 ve výši 0,029 mg/kg tuku, což je hluboko pod limitem," uvedl mluvčí SVS.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte více:
Brusel chce s mlékem obchodovat jako s emisemi

Největší tuzemský zpracovatel biomléka, olomoucká Olma, nicméně tvrdí, že jeho výrobky jsou v pořádku.

"Podle vzorkování, které provádíme, odpovídá složení našich výrobků normám," říká generální ředitel Olmy Jiří Gavenda. Olma tvrdí, že pokud by se DDT v jejich mléce a výrobků z něj našlo, "byla by první, která by na problém upozornila a s příslušnými dodavateli biomléka ukončila smlouvy".

 

Právě se děje

Další zprávy