Šéf Madety: Máslo bude za více než šedesát korun

vk
1. 11. 2007 20:45
Kvůli zvýšení ceny dodávaného mléka máslo podraží

České Budějovice - Největší český zpracovatel mléka jihočeská Madeta chystá na příští rok výrazné zvýšení ceny másla.

Serveru iDnes to řekl majitel firmy Milan Teplý a dodal, že Madeta bude obchodníkům máslo dodávat za 51,50 koruny.

Při nové, devítiprocentní sazbě DPH a obchodní marži kolem 20 procent by se tak cena vyšplhala přes 60 korun. Tak drahé máslo by ale podle odborníků nikdo nekupoval. "Pokud by Madeta tak vysoké ceny po novém roce skutečně nasadila, máslo by prodávala s obtížemi. Otázkou je, zda by na takové ceny obchodní řetězce vůbec přistoupily," domnívá se zemědělský analytik Petr Havel.

Vyšší cena dodávaného mléka

Madeta musela ve středu ustoupit Mlékařskému družstvu Jih, které jí dodává 40 procent celkového objemu zpracovaného mléka, a slíbit od listopadu cenu 9,80 Kč za odebraný litr mléka. Družstvo díky tomu stáhlo výpověď dodavatelské smlouvy. Družstvo dodává Madetě okolo 600 tisíc litrů mléka denně, mlékárna ho za den zpracovává celkem 1,5 miliónu litrů.

Nyní ředitel Madety oznámil, že v důsledku zvýšení ceny dodávaného mléka bude od příštího roku jeho firma dodávat máslo obchodníkům za více než 50 korun. "Dopředu oznamuji, že od nového roku bude kostka másla od naší firmy stát 51,50 koruny," uvedl pro server iDnes Teplý. Vedle vyšších výkupních cen mléka se podle něj na dalším zdražování podepíší také rostoucí ceny energií, vodného a stočného. Teplý uvedl, že zdraží i ostatní mléčné výrobky, neřekl však o kolik.

Situace přerůstá v politický problém

Situaci, kdy byla největší česká mlékárna pod tlakem dodavatelů a zřejmě i politiků, kterým se výrazné zvyšování cen potravin přestalo líbit, šéf Madety podle Hospodářských novin konzultoval i s premiérem Mirkem Topolánkem.

Zemědělcům v požadavku na zvýšení výkupní ceny mléka u odběratelů nahrávaly i ceny v sousedním Německu. Ke skokovému růstu cen tam došlo již v létě. Čeští zemědělci tam dodávají mléko o korunu dráže.

Ostatní mlékárny zatím nezdražují

Jiné mlékárny s tak razantním zdražením zatím nepočítají. "Když zůstane zachována současná úroveň cen za syrové mléko, cena másla by na pultech obchodů určitě neměla převýšit 50 korun," uvedl Jiří Nikl, výkonný ředitel Mlékárny Hlinsko. Ta vyrábí mléčné výrobky pod značkou Tatra. Pokud ale mléko bude nadále zdražovat, do cen výrobků se to i podle Nikla promítne.

Na světových trzích však mají ceny mlékárenských výrobků svůj cenový vrchol už za sebou. V posledních týdnech zde ceny másla i sušeného mléka už začínají klesat.

 

Právě se děje

Další zprávy