Stávka farmářů v Německu končí. Mléko bude dražší

Redakce EKO, Reuters
6. 6. 2008 10:20
Farmáři se dohodli s obchodními řetězci
Potravinový řetězec Lidl od pondělí zvedne cenu za litr mléka o deset eurocentů (zhruba 2,50 koruny).
Potravinový řetězec Lidl od pondělí zvedne cenu za litr mléka o deset eurocentů (zhruba 2,50 koruny). | Foto: Reuters

Berlín/Praha - Bojkot dodávek mléka v Německu skončil. Farmáři se vrátili domů s pocitem vítězství. Výkupní cena mléka se zvedne.

Ve čtvrtek večer to prohlásil předseda svazu německých chovatelů dojného dobytka Romual Schaber s tím, že německé maloobchodní řetězce přistoupily na zvýšení ceny prodávaného mléka. To logicky zvýší také výkupní cenu.

Dohodu mezi farmáři a obchodníky ocenil i spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer.

Jako první ustoupil potravinový řetězec Lidl. Už od pondělí zvedne cenu za litr mléka o deset eurocentů (zhruba 2,50 koruny).

Německým farmářům dosud mlékárny vykupovaly surovinu i za méně než 30 centů (7,40 koruny), což je dokonce méně než v Česku, kde se litr vykupuje zhruba za devět korun. Přímo s mlékárnami se chtějí zemědělci dohodnout na výkupní ceně 43 centů.

Své německé kolegy dnes podpořili i čeští farmáři. Snížili totiž dodávky mléka do tuzemských mlékáren o deset procent. Zkrácení dodávek o několik stovek tisíc litrů mléka včera schválila rada Agrární komory (AK).

Podle Českomoravského svazu mlékárenského krácení dodávek nezpůsobí mlékárnám větší problémy. Podle odhadu AK zemědělci dnes mlékárnám nedodají 500 až 600 tisíc litrů mléka. Výkupní ceny mléka by se podle českých zemědělců měly zvýšit z částky okolo devíti korun, až k deseti korunám za litr.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy