Němečtí zemědělci bojují za mléko. Lijí ho do kanálů

bh
28. 5. 2008 16:45
Do Německa míří i čeští aktivisté
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Berlín - Místo do mlékáren vylévají tisíce německých zemědělců mléko do kanálů. A slibují, že bude hůř: pokud se nezvednou výkupní ceny, hrozí totálním kolapsem obchodu s mlékem.

"V průběhu týdne se zásobování čerstvými mléčnými výrobky položí," řekl listu Süddeutsche Zeitung místopředseda svazu chovatelů krav (BDM) Stefan Mann.

Cena za litr mléka, kterou farmáři dostanou od mlékáren, totiž stále klesá. V současné době se pohybuje jen kolem 27 centů. Hranice rentability je přitom podle chovatelů 40 centů za litr.

Za pádem výkupních cen stojí přitom podle ekonomů především velké obchodní řetězce. Diskonty jako Lidl nebo Aldi, které mají v Německu tisíce obchodů, spolu soupeří o co nejlevnější krabici mléka, a tlačí tak ceny stále níž.

Do protestu, tedy zastavení dodávek mléka, se zapojilo na 30 tisíc dodavatelů, prakticky všichni členové BDM. Framáře v jejich úsilí podpořil dokonce i ministr zemědělství Horst Seehofer.

Podle mnohých hrozí dokonce Evropě mléčná válka: k bojkotu se přidalo mnoho zemědělců také ve Švýcarsku, Rakousku, Belgii, Lucembursku a Francii.

Do Německa míří také čeští aktivisté. Ve čtvrtek se čeští producenti mléka a zástupci Mlékařského a hospodářského družstva JIH zúčastní s německými farmáři protestní akce.

Mlékárny ale prozatím neberou hrozby totálního bojkotu nijak vážně. Výpadek by prý nastal teprve tehdy, kdyby po celý týden odebíraly pouze polovinu obvyklého množství mléka.

Za litr mléka se v Česku platí více než v Německu.
Za litr mléka se v Česku platí více než v Německu. | Foto: Reuters

"Nemyslím si, že by v chladících pultech zely díry," citoval deník Frankfurter Rundschau tajemníka mlékárenského svazu Eckharda Heusera.

Produkce mléka není v EU svobodným podnikáním. Jednotlivé země mají od Bruselu přiděleny mléčné kvóty, které musejí dodržovat.

Výkupní ceny se nicméně v jednotlivých zemích liší. Zatímco loni na podzim zemědělci z jihu Čech až třetinu své produkce vyváželi do Německa kvůli vyšším cenám, nyní se situace obrací.

České mlékárny platí za litr mléka mezi sedmi a osmi korunami, tedy v přepočtu víc, než v sousedním Německu.

 

Právě se děje

Další zprávy