Vepřové i hovězí podraží

Petr Havel
22. 6. 2006 12:00
Praha - Zdražení masa o šest až osm korun za kilogram je nevyhnutelné. Tvrdí to jak šéf svazu zpracovatelů masa, tak i zástupci tuzemských zemědělců.
Foto: Reuters

Důvodem ke zdražení masa je přitom nárůst cen energií, pohonných hmot a suroviny od zemědělců.

"Výrobci prozatím do prodejních cen tyto významné faktory ovlivňující výrobní náklady nezohlednili," konstatuje šéf tuzemských zpracovatelů masa Jaromír Kloud.

Jen od počátku letošního roku došlo podle zpracovatelů k nárůstu cen nafty o čtyři procenta, plynu o 14 procent a elektřiny o osm procent.

"Navíc je obor zpracování masa spolu s ostatními zpracovateli potravin živočišného původu stále silně zatížen financováním rozsáhlých investic, které byly před rozšířením EU vynuceny novými požadavky na úroveň zajištění zdravotní nezávadnosti výrobků," zdůrazňuje Kloud.

Z dlouhodobého hlediska je podle něj současná cenová situace neudržitelná a postupný růst prodejních cen je prakticky jediným způsobem, jak problémům s růstem nákladů čelit.

Navíc v Česku letos vzrostla průměrná cena surovin z vepřového masa o více než 11 procent a cena surovin z hovězího masa o více než 13 procent.

"Jedná se přitom o hlavní výrobní suroviny se zásadním vlivem na nákladovou stránku zpracování masa a výroby uzenin," podotýká Kloud.

Zemědělci: Zpracovatelé mají pravdu

Zpracovatele masa tentokrát podporují i tuzemští zemědělci. Podle společného postoje Agrární komory ČR a národního odbytového družstva CENTROODBYT jsou tržní ceny tuzemských jatečních zvířat hluboko pod průměrem evropské pětadvacítky, zvláště u skotu.

Foto: Reuters

"Například za kilogram živé hmotnosti jatečného býka je současná cena proti průměru EU o šest korun nižší, u krav o jedenáct korun a u jalovic dokonce o patnáct korun," tvrdí ředitel CENTROODBYTu Pavel Krejčík.

Podle zemědělců je přitom rentabilita výkrmu hospodářských zvířat již delší dobu záporná a důsledkem je současný stav, kdy není ani přes nižší spotřebu ČR soběstačná v produkci vepřového ani hovězího masa.

Kupujte české maso!

"Kvalita masa hospodářských zvířat produkovaných českými chovateli je na špičkové úrovni nejen v Evropě, ale i v porovnání se světem. Aby bylo této kvality dosaženo, byly vynaloženy obrovské investiční i neinvestiční náklady na šlechtění zvířat, jejich pohodu a ke splnění zooveterinárních a hygienických podmínek chovu včetně bezpečnosti potravin," tvrdí zemědělci.

Apelují proto na české spotřebitele, aby tuzemské maso a masné výrobky, třeba i za vyšší cenu, upřednostňovali.

S avizovaným nárůstem vepřového a hovězího masa naopak nesouhlasí obchodníci.

"Zatím o tom nic nevím, jestli je ale nárůst cen oprávněný, budeme o tom jednat," říká například jednatel obchodní sítě Globus Petr Vyhnálek.

Zdražení o šest až osm korun nicméně považuje za vysoké.

"Každopádně by měla být nejdřív zpracována analýza, nakolik se nárůst nákladů podílí na konečné ceně výrobků," konstatuje Vyhnálek.

 

Právě se děje

Další zprávy