Vláda odklepla euromiliardy pro venkov

Petr Havel, Red eko
16. 8. 2006 15:00
Praha - Pozdě, ale přece. Odstupující vláda na svém dnešním zasedání konečně schválila plán rozvoje venkova na příští roky. Teď zamíří do Bruselu.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Evropská unie totiž v příštích sedmi letech pošle českým zemědělcům na tyto projekty 73 miliard korun, dalších dvacet se přidá z národních zdrojů. Nejvíce, konkrétně 55 procent, by mělo jít na zlepšení životního prostředí.

Zemědělci tak budou moci čerpat peníze třeba na modernizaci hospodářství či nákup strojů. Peníze z programu půjdou také pro zemědělsky méně příznivé oblasti, údržbu krajiny nebo na podporu energetického využití biomasy.

Obce mohou dostat peníze například na vybudování informačního střediska, stezku pro turisty či rekonstrukci objektů, které pak budou sloužit veřejnosti. Dotace mají také pomoci venkovskému obyvatelstvu v projektech směřujících k rozšiřování zdrojů příjmů, uvedla ČTK.

Program rozvoje venkova na léta 2007 až 2013 mělo ministerstvo zemědělství poslat Evropské komisi do konce června. Mluvčí resortu Hugo Roldán však přiznal, že materiál odejde z Prahy pravděpodobně až během července. Vláda se nad ním sešla nakonec až nyní.

Materiál navíc budí nevoli některých zemědělců a politiků.

Vláda nemá mandát, volají zemědělci

Dokument stanovuje pravidla, jak budou čerpány dotace v příštích sedmi letech. Jde o peníze ze sjednoceného evropského fondu rozvoje venkova EAFRD, které by měli dostat zejména zemědělci.

A část zemědělců a politiků materiál kritizuje proto, že podle nich konzervuje nevyhovující strukturu českého zemědělství. Vychází  z priorit nynějšího vedení zemědělského resortu a současná vláda už nemá mandát, aby takovou věc schválila, tvrdí kritici konceptu.

"Ministerstvo nemá mandát, aby schvalovalo program, za který v příštích letech neponese zodpovědnost," říká předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec. Ten také odeslal dopis premiéru Jiřímu Paroubkovi, v němž ho na tyto skutečnosti upozorňil.

Ministr zemědělství Jan Mládek na jednání vlády ve středu 4. ledna 2006.
Ministr zemědělství Jan Mládek na jednání vlády ve středu 4. ledna 2006. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Tento strategický materiál, který bude mít zásadní vliv na české zemědělství a venkov nejméně pro období 2007 až 2013, předložilo ministerstvo několik dní po parlamentních volbách (7. června)," píše se v dopise. "Resortní ministerstvo by v této souvislosti už nemělo stanovovat časový termín k připomínkovému a schvalovacímu řízení, které je navíc vzhledem k rozsahu a významu koncepce rozvoje venkova zcela nepřiměřeně zkráceno," konstatuje se dále v dopise premiérovi.

Materiál patrně dozná změn

Kromě agrárníků mají k navrhované koncepci výhrady také zemědělští experti zejména pravicových stran.

Podle Jiřího Netíka ze zemědělské komise KDU-ČSL neodráží například navrhovaný program výsledky diskusí mezi zemědělci a představiteli obcí a je příliš orientován na podporu zemědělské produkce.

Foto: David Macháček

"Největším problémem ale je, že Program rozvoje venkova nebyl dosud do Unie odeslán. Přišli jsme o miliardy, neboť ještě nezačal proces schvalování v Bruselu, ale od počátku příštího roku už máme čerpat podpory," tvrdí Netík.

Také stínový ministr zemědělství za ODS Jiří Papež má k navrhované struktuře podpor z EAFRD výhrady. "Schází mi tam důraz na potřebnou změnu struktury krajiny, prevenci povodní, pozemkové úpravy," říká Papež.

Lidovci i občanští demokraté se tak shodují, že před odesláním dokumentu do Bruselu budou usilovat o programové změny.

K tomu budou mít podle všeho příležitost právě při projednávání ve vládě.  

"Materiál ale musí především navazovat na strategii, která už byla do Bruselu odeslána, její posuzování ale zatím Evropská komise neukončila a předpokládáme, že na to dojde také v červenci," uvedl Roldán.

Podle jeho slov přitom ministerstvo nepředpokládá, že Unie návrh rozvojových programů hned napoprvé schválí, takže bude možné dokument ještě upravovat.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy