Vánoce pomohly obchodům k rekordu

Dušan Klimeš
15. 2. 2007 9:00
Praha - Vánoční útraty dopomohly tržbám obchodníků k nejlepšímu růstu za posledních deset let.
Foto: Aktuálně.cz

Přestože měl prosinec o dva pracovní dny méně než v roce 2005, tržby maloobchodu v tomto měsíci vzrostly o 4,7 procenta, po sezónním očištění dokonce o 7,5 procenta. Dostály tak odhadům analytiků napříč trhem.

"V prosinci se na tržbách pravděpodobně pozitivně projevily Vánoce, když lidé více nakupovali sportovní potřeby, hračky, elektroniku a další zboží, které lze najít jako dárek pod stromečkem," říká Vladimír Pikora z Next Finance.

"Vánoční tržby byly podle nás opět rekordní," dodává.

Radomír Jáč z PPF Asset Management odhadoval, že "vánoční shon" obchodníkům  do pokladen přinesl po očištění o 6,5 procenta víc než v roce 2005. Odhad to byl odvážný, i přesto o procento nižší, než skutečnost.

"I přes nevýhodu méně pracovních dnů očekáváme relativně solidní výsledek - 4,5 procenta růstu," byl ještě střízlivější Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Plné pokladny

Dárky a štědrovečerní večeře tak nakonec dopomohly obchodníkům, aby za celý loňský rok zaznamenali nejvyšší růst za posledních deset let.

Zatímco v roce 2005 si obchodníci na tržbách polepšili o 3,8 procenta a o rok dříve jen o 2,5 procenta, loňský rok byl mnohem úspěšnější s růstem 6,5 procenta.  

"Čekáme, že statistický úřad dnes oznámí růst tržeb v maloobchodu za celý rok 6,5 procenta," předpovídal ještě před vydáním výsledků Českým statistickým úřadem Radomír Jáč.

S ním souhlasil i Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Infobox

TRŽBY V UPLYNULÝCH LETECH:

2001 4,5 % 2002 2,7 % 2003 5 % 2004 2,5 % 2005 3,8 %

"I díky tomu dobrému růstu v prosinci si maloobchod udržel za celý rok vysoké tempo nad šesti procenty růstu."

Kvalitní potraviny na vzestupu

Za úspěšným růstem stojí podle hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka prodej nepotravinového zboží, tedy aut a zařízení pro domácnost.

"U potravin je ovšem zajímavé, že i jejich tržby rostly o čtyři procenta. Není to ale tím, že by lidé takříkajíc více jedli. I na strukturálních číslech lze dokázat, že kupující se stále více orientují na kvalitnější, a tedy i dražší, potraviny," říká Janáček.

Pomalu tak prý přestává platit jasná orientace obchodníků na co nejlevnější jídlo.

Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Smíšená, ale pozitivní očekávání

Pokud jde o výsledky pro letošní rok, analytici už tak jednotní nejsou. Přesto čekají znovu dobrý výsledek.

"Vzhledem k rostoucí ekonomice, zvyšujícím se příjmům obyvatelstva a také nízkým úrokovým sazbám, které podporují jejich zadlužování, by mohly maloobchodní tržby vzrůst až o sedm procent," předpovídá Brožka z Raiffeisenbank.

Tomu kontruje Janáček z Komerční banky: "Letos dojde k mírnému zpomalení růstu tržeb, přesto čekáme, že si obchodníci polepší o 4,5 až 5 procent."

"Dlouhodobě rostoucí útraty domácností mají hned několik důvodů. Jsou jimi rostoucí reálné příjmy obyvatel, objem spotřebitelských úvěrů, dlouhodobě silná koruna k euru i dolaru, která relativně zlevňuje zboží z dovozu a tím skrytě zvyšuje kupní sílu obyvatel," uzavírá Vladimír Pikora.

 

Právě se děje

Další zprávy