Obchodníci si mnou ruce, tržby rostou

ČTK, dkl
18. 8. 2006 10:00
Praha - Maloobchodní tržby v červnu vzrostly o více než osm procent oproti loňsku a pokračovaly tak v letošním rychlém růstu.
Foto: Reuters

Proti předchozímu měsíci stouply reálně o 0,7 procenta, ve srovnání s loňským červnem o 8,3 procenta.

Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. K růstu opět nejvíce přispěl prodej nepotravinářského zboží.

"Nejrychleji rostly tržby v prodejnách s textilem a obuví a v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží," uvádí ČSÚ.

Tržby za nepotravinářské zboží meziročně vzrostly o 9,5 procenta. Za potraviny lidé ve srovnání s loňským rokem utratili o 6,6 procenta více.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu tržby meziročně vzrostly o 6,6 procenta, meziměsíčně se reálně snížily o 0,5 procenta. V meziročním růstu se odrazily vyšší tržby za prodej pohonných hmot, vzrostly ale i tržby za prodej a opravy motorových vozidel. 

Foto: Aktuálně.cz

Služby zklamaly

Naopak pokles růstu zaznamenaly podnikatelé v sektoru služeb. Český statistický úřad dnes vydal výsledky za 2. čtvrtletí.

Ty ukazují, že oproti navýšení tržeb o 4,9 procenta v prvním čtvrtletí se museli ve službách "spokojit" za druhé čtvrtletí s růstem 4,1 procent.

"Téměř dvěma třetinami se na tomto růstu podílel maloobchod, který rostl nejrychleji za celou dobu existence zjišťování," uvádí ČSÚ.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu se tržby zvýšily o 6,4 procenta. V motoristickém segmentu vzrostly o 4,9 procenta při růstu tržeb za prodej pohonných hmot o 7,7 procenta a za prodej a opravy motorových vozidel o 3,4 procenta.

"Tržby v maloobchodě se zvýšily o 7,2 procenta, což bylo ve čtvrtletní periodicitě nejvíce za celou dobu existence zjišťování (tj. od roku 1997), v tom za prodej potravinářského zboží o 5,5 procenta a za prodej nepotravinářského zboží o 8,4 procenta," uvedli statistikové.

Nejvýrazněji podle nich rostly tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží - o 21,6 procenta.   Po očištění o sezonní a kalendářní vlivy tržby ve službách meziročně vzrostly o 4,7 procenta, mezičtvrtletně se reálně zvýšily o 1,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy