ÚOHS: Spořitelny zaplatí jen 55 milionů

ČTK
21. 12. 2006 13:10
Brno - Šest stavebních spořitelen si může mnout ruce. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jim snížil pokutu z 484 milionů na pouhých padesát pět.
Šéf úřadu Martin Pecina
Šéf úřadu Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

Podle šéfa úřadu Martina Peciny se totiž nepodařilo prokázat vše, co původně hlídači volné konkurence předpokládali. Z toho důvodu už jednou ÚOHS pokutu snížil na 201 milionů korun.

Několikaleté správní řízení tak končí prohlášením, že se děly nepravosti, ne všechny jsou ale průkazné.

Stavební spořitelny se měly provinit tím, že si nedovoleně vyměňovaly informace o svých klientech.

Pecina už dříve uvedl, že chce, aby se jeho úředníci zabývali analýzou, která dokazovala dopad jednání spořitelen na klienty.

"Nejde tedy o zpochybnění samotného deliktu, ale spíše o doplnění a myslím si, že v poměrně krátké době bude možné řízení na prvním a posléze i druhém stupni uzavřít," řekl při dřívějším obnovení šetření Pecina.

Spořitelny Hypo, Wüstenrot, Modrá pyramida, Stavební spořitelna ČS, Raiffeisen a Českomoravská stavební spořitelna uzavřely podle ÚOHS v roce 1997 na jednání pracovního sdružení zakázanou dohodu o výměně informací.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Navíc údajně jednaly ve shodě. Původně dostaly od antimonopolního úřadu v srpnu 2004 pokutu 484 miliony, mimo jiné za údajné dohody o zdražování služeb pro zákazníky.

Spořitelny se cítí nevinné

Firmy se ale odvolaly, a ÚOHS poté vrátil případ k došetření. Nové prvostupňové šetření neprokázalo podezření ze zneužití společného dominantního postavení ani jednání ve vzájemné shodě při stanovování poplatků za služby klientům.

Proto úřad snížil pokutu na 201 milion korun za nedovolenou výměnu informací. Také proti této sankci se ale šestice finančních ústavů odvolala.

Spořitelny už dříve popřely, že by se dopustily jednání proti hospodářské soutěži, a podle jejich aktuálního vyjádření na své nevině trvají.

"Stále trváme na tom, že jsme se žádného porušení zákonů nedopustili. A využijeme veškeré dostupné právní prostředky, abychom svoji vinu dokázali," řekl ČTK generální ředitel Raiffeisen stavební spořitelny Kurt Matouschek v době, kdy ještě spořitelnám hrozila stamilionová pokuta.

Foto: Aktuálně.cz

Obdobně se vyjádřila i Česká spořitelna. "Nedopustili jsme se ničeho nezákonného, žádná dohoda neexistovala," uvedla Helena Matuszná z tiskového oddělení České spořitelny. Stejně reagovala Modrá pyramida.

Nejvíce, 228 milionů korun, měla z původní, téměř půlmiliardové sankce zaplatit Českomoravská stavební spořitelna. V novém prvostupňovém rozhodnutí ÚOHS výši pokut u jednotlivých spořitelen nezveřejnil.

 

Právě se děje

Další zprávy