Stavebnictví nabírá dech

Red Eko
10. 8. 2006 9:21
Praha - Česká republika zažívá stavební boom. V prvním pololetí letošního roku se totiž začalo stavět 20 206 bytů, což je o 14,2 procenta více než ve stejném období předchozího roku.
Stavba nového centra Luxembourgplaza, za nímž stojí Orco Group
Stavba nového centra Luxembourgplaza, za nímž stojí Orco Group | Foto: luxembourgplaza

Dokončeno bylo celkem 12 117 bytů, tedy o 3,2 procenta méně než v prvním pololetí minulého roku. Rozestavěno zůstalo 163 291 bytů, meziročně o 7,3 procenta více.

Rovněž podle analytika Petra Dufka z ČSOB stimulují bytovou výstavbu nízké úrokové sazby, hrozba vyšší DPH a zájem lidí o nové bydlení. Pokles dokončených bytů Dufek označil za výkyv, který souvisí s dokončováním velkých bytových celků.

"V každém případě letošní i příští rok bude z pohledu bytové výstavby rekordním obdobím," uvedl Dufek.

Celkově stavební výroba v červnu meziročně stoupla o 10,2 procenta po květnovém vzestupu o 11 procent.

Proti předchozímu měsíci se v červnu stavební výroba očištěná od sezonních vlivů zvýšila o 0,2 procenta, zatímco v květnu meziměsíčně vzrostla o 3,6 procenta.

Stavebnictví má příznivý trend a ještě dohánělo skluz ze začátku roku, kdy jeho vývoj brzdilo špatné počasí, sdělil Dufek.

"Zvýšená poptávka po stavebních pracích pramení z přílivu peněz z veřejných rozpočtů, které jdou hlavně do infrastruktury, stále větší roli sehrávají a ještě více budou hrát peníze z EU. Soukromý sektor rovněž nestojí pozadu, neboť investiční vlna pokračuje i v roce letošním," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy