KB spolkla Modrou pyramidu

mao, ČTK
20. 7. 2006 11:05
Praha - Komerční banka kupuje až 50 procent akcií stavební spořitelny Modrá pyramida od německé Postbank, divize Deutsche Post.

KB za podíl zaplatí 120 milionů eur, tedy asi 3,4 miliardy korun.

Banka tak nyní vlastní v Modré pyramidě podíl 40 procent. Zbývajících deset procent patří České pojišťovně. Vedení KB se dosud nevyjádřilo k tomu, zda se pokusí i tento podíl akcií získat.

"Není to na pořadu dne. V současné době se pouze soustředíme na oznámenou transakci," řekla Aktuálně.cz tisková mluvčí Komerční banky Romana Ondrůšková.

Na řadě je antimonopolní úřad

Prodej, kterým se podíl KB v Modré pyramidě zvýší nejméně na 80 procent, musí schválit antimonopolní úřad. Akvizice by mohla být dokončena do konce letošního roku.

KB v prohlášení dodala, že přesná velikost podílu v Modré pyramidě, který chce koupit, závisí na dalším jednání s minoritním akcionářem.

Podle Petra Sklenáře z Atlantik FT nebudou mít majetkové změny v Modré pyramidě žádný významný vliv na trh stavebního spoření. "Na trh nepříchází žádná 'nová štika', ale pouze se mění majetkové subjekty v Modré pyramidě, přes kterou bude KB pravděpodobně i nadále poskytovat produkty stavebního spoření," řekl Aktuálně.cz Sklenář.

Nejzásadnější dopad tak bude mít transakce na samotnou banku. "Ta si tak upevní svoji vlastní pozici na trhu stavebního spoření," soudí Sklenář.

Postbank získala podíl v Modré pyramidě při převzetí operací hypoteční banky BHW na počátku letošního roku.

Modrá pyramida má téměř jeden milion klientů. Klienti měli na konci loňského roku u Modré pyramidy naspořeno 49,6 miliardy korun, bilanční suma činila 55,5 miliardy korun.

Hypotéky táhnou

Stavební spořitelny se vedle bank řadí k významným poskytovatelům peněz na bydlení a přispívají značnou mírou k zadlužování českých domácností.

Během pololetí půjčily celkem 25 miliard korun a poskytly tak o téměř čtvrtinu více peněz než ve stejném období loni.

Hypoteční banky tak hlásí více než 50procentní meziroční nárůsty objemu nově poskytnutých hypoték.

Dynamický růst úvěrů na bydlení by podle ekonomů i zástupců finančních institucí měl pokračovat až do konce roku 2007, kdy dojde ke zvýšení cen DPH na stavební práce.

Objem poskytnutých úvěrů v roce 2006 leden - červen

  

SPOŘITELNA úvěry objem (v mil. Kč) celkem smluv (v tis.)

ČMSS

11 172

2000

Modrá pyramida

5105

925

SSČS

4230

1207

Raiffeisen

2575

637

Wüstenrot

1685

424

Hypo

201

392

CELKEM

24 968

5585

  

Podle údajů České národní banky lidé dlužili letos ke konci května bankám a jiným finančním institucím 456,6 miliardy korun.

Úvěry na bydlení od bank a stavebních spořitelen přitom podle Petra Dufka z ČSOB ke konci května stouply na 310 miliard korun.

Banky, třeste se!

Za rostoucími obchody stavebních spořitelen stojí i jejich nabídka, díky které začínají konkurovat bankám. Spořitelny poskytují úvěry hypotečního typu na větší částky, které klienti využívají nejen k rekonstrukcím, ale i k pořízení vlastního bydlení.

Navíc tyto nabídky vylepšují v poslední době nabídkou snížených úrokových sazeb nebo poskytnutím peněz na celou hodnotu nemovitosti.

Satelitní městečko Pod Holým vrchem vyrostlo nedávno s podporou města. Obyvatelé Hluboké zde mohli koupit vlastní dům za dva miliony korun.
Satelitní městečko Pod Holým vrchem vyrostlo nedávno s podporou města. Obyvatelé Hluboké zde mohli koupit vlastní dům za dva miliony korun. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Během šesti letošních měsíců spořitelny uzavřely 401 258 nových smluv oproti 353 453 loni.

Meziroční nárůst nových klientů zaznamenaly během pololetí Českomoravská stavební spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny a Wüstenrot stavební spořitelna.

V objemu poskytnutých úvěrů si nejvíce polepšila již poněkolikáté za sebou Hypo stavební spořitelna, které objem meziročně stoupl o 154 procent. Významné nárůsty ovšem zaznamenaly i ostatní spořitelny.

Kam s penězi?

Češi stavební spoření využívají jako výhodný způsob ukládání peněz, především kvůli každoroční státní podpoře. Zvyšuje se ovšem počet klientů, kteří využívají úvěry ze stavebního spoření.

Spořitelny očekávají, že kolem roku 2010 by mohlo nastat vyrovnání objemů vkladů a úvěrů. Rostou rovněž cílové částky, které určují možnou výši úvěrů.

Za celý loňský rok poskytly spořitelny podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen 160 000 nových úvěrů o celkovém objemu 43 miliard korun. Zároveň uzavřely 792 000 nových smluv o stavebním spoření, včetně navýšení cílových částek.

 

Právě se děje

Další zprávy