Pokuty Telecomu přinesly státu miliony

ČTK
23. 6. 2006 12:44
Brno - Společnost Český Telecom už zaplatila pokutu 80 milionů korun, kterou letos dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominance v souvislosti s rychlým internetem ADSL.

Telecom už tak letos do státní pokladny odvedl celkem 285 milionů korun, řekl dnes ČTK mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa. Za posledních pět let dostala firma za zneužití dominantního postavení a zakázané dohody pokuty ve výši 400 milionů korun, všechny už zaplatila.

Poslední sankce je z března 2006, situací kolem ADSL se začal úřad zabývat o tři roky dřív. Telecom tehdy v jeden den zveřejnil cenové nabídky k přístupu do sítě internet a přenosu dat technologií ADSL pro koncové zákazníky i pro ostatní operátory.

Podle antimonopolního úřadu tak firma nedala menším operátorům dostatečný časový předstih ke zvážení nabídky a uzavření smlouvy. Alternativní operátoři přitom nemohli bez přístupu k sítí Českého Telecomu službu poskytovat. Utrpěli tím i koncoví zákazníci, měli na výběr méně nabídek.

Původní pokutu 90 milionů korun za tento prohřešek letos úřad snížil, nižší sankce podle předsedy ÚOHS Martina Peciny lépe vystihuje prospěch, který Telecom z prohřešku měl. Firma hned po březnovém rozhodnutí uvedla, že ani s upravenou výší pokuty nesouhlasí.

"Český Telecom trvá na tom, že svým jednáním nemohl způsobit a nezpůsobil újmu koncovým uživatelům služby, naopak došlo ke zlevnění a zákazníci na tom vydělali," uvedl tehdy mluvčí společnosti Martin Žabka.

V dubnu 2006 firma zaplatila loni uloženou pokutu 205 milionů, také za zneužití dominantního postavení na trhu. Operátor nabízel od roku 2002 tarify s hovorovými kredity nebo volnými minutami. Podle antimonopolního úřadu ale tak bránil přechodu svých zákazníků ke konkurenci.

 

Právě se děje

Další zprávy