Únor přinesl stavařům žně, produkce rostla o třetinu

Dušan Klimeš
11. 4. 2007 9:25
Teplé počasí umožnilo stavět i v zimě

Praha - Ve srovnání s loňským únorem vzrostla letos stavební výroba o 32,6 procenta.

"Velmi příznivé počasí umožnilo stavbařům prakticky neomezeně provádět veškeré stavební práce," uvádí Český statistický úřad, který zveřejnil nejnovější data.

"Průměrná denní teplota byla v únoru 2007 o čtyři stupně vyšší ve srovnání s dlouhodobým normálem a proti únoru 2006 byla i minimální sněhová pokrývka," upřesňují statistikové.

Foto: Ludvík Hradilek

"Jednoznačně největší zásluhu na tomto výsledku má abnormálně příznivé počasí, které umožnilo stavbařům bez přestávky pokračovat v externích pracích. Menší, ale stále významný vliv, měl i nižší základ z února loňského roku," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Výrazný růst zaznamenal úřad u stavebních prácí v zahraničí, jejichž objem se meziročně zvýšil na více než dva a půl násobek.

Čeští stavaři tak stále více využívají možností, které jim poskytuje členství v Evropské unii.

Foto: Reuters

Stejně zaměstnanců za vyšší mzdy

Zaměstnanců ve firmách s dvaceti a více zaměstnanci je ve srovnání s minulým rokem stále stejně, jejich reálná mzda ale vzrostla o 11,3 procenta na průměrných 17 891 korun.

S tím, jak výrazně vzrostla stavební výroba a nemění se stavy zaměstnanců, roste i produktivita práce, a to o 32 procent.

"Stavebnictví v posledních letech těží z přílivu peněz do veřejných a soukromých projektů. Asi nejvíce vidět je výstavba dopravní infrastruktury, nicméně pozadu nezůstává ani výstavba bytů, která letos nejspíše zlomí svůj dosavadní rekord z roku 2005, kdy se dokončilo nejvíce bytů od roku 1993," předpovídá Dufek.

Podle něj stavebnictví pomáhají i velmi nízké úrokové sazby, které zlevňují financování bytových i komerčních projektů.

Česká stavební výroba zažívá boom i ve srovnání se zbytkem Evropy.

Zatímco v lednu tuzemští stavaři dokázali nastavět o 29 procent víc než před rokem, v rámci celé EU se stavební produkce zvýšila jen o 7,3 procenta.

Přesto je ale Česká republika daleko za Polskem, kde stavební průmysl meziročně posílil o šedesát procent. V lednu bylo lepší i Slovinsko s růstem o 46 procent a Německo se svými 35 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy