Zima bez sněhu rekordně pomáhá stavařům

Dušan Klimeš
12. 2. 2007 9:08
Praha - V uplynulém roce se prostavělo za téměř 400 miliard korun, což je další rekordní číslo v historii České republiky.

V porovnáním s rokem 2005 se stavařům povedlo zvednout svoji produkci o dalších 6,6 procenta, zatímco o rok dříve to bylo o 4,2 procenta. Tato čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Stavebnictví velmi prospívá boom kolem hypoték a zařizování "vlastního" bydlení. Silným faktorem pak je i nebývale mírná zima, která dovolovala stavět zatím jak v prosinci, tak v lednu.

Teplé počasí zajistilo i rychlý růst stavění v prosinci, kdy se v porovnání s rokem 2005 nastavělo o 15,4 procenta víc.

Budoucnost pro byty

Přesto se loni dokončilo o osm procent méně bytů a nové vlastníky jich tak našlo 30,2 tisíc. Pozitivním číslem ale skončil počet nově rozestavěných bytů. Těch je za minulý rok 43,7 tisíc, což je naopak o osm procent víc a jde o nejlepší výsledeke od roku 1993.

Namísto obchodu by město chtělo v centru univerzitu. Jiná škola, mezinárodní Townshend International School, stojí na kopci přímo naproti zámku, na nejlepších pozemcích v katastru Hluboké. Na snímku další rozestavěná budova internátu.
Namísto obchodu by město chtělo v centru univerzitu. Jiná škola, mezinárodní Townshend International School, stojí na kopci přímo naproti zámku, na nejlepších pozemcích v katastru Hluboké. Na snímku další rozestavěná budova internátu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"V evropském kontextu se tak potýkáme s tím, že máme nižší podíl bytové výstavby. Ta ale postupně roste," uvádí statistikové.

Počet dokončených bytů byl nejvyšší v Praze a ve Středočeském kraji, nejmenší v Karlovarském, Libereckém a Ústeckém kraji. V poměru k počtu obyvatel se nejvíce bytů dokončilo ve Středočeském kraji a v Praze, nejméně v krajích Ústeckém a Libereckém.

Hrozba z Bruselu

Nové výstavbě bytů svědčí už zmiňovaná situace na hypotéčním trhu, kdy loni banky poskytly na byty přes 100 miliard korun. Významná je pak i vyšší hodnota stavebního spoření, která dovoluje investovat více do bydlení.

V neposlední řadě je to strach z růstu DPH. V roce 2008 totiž Česku skončí výjimka a stavební práce by se měly přesunout do vyšší sazby. Tomu ale zkouší vláda zabránit kličkou na Brusel.

Stavební úřady v roce 2006 vydaly přes 135 tisíc stavebních povolení. To je o 5,3 procenta méně než o rok dříve. Orientační hodnota staveb ve stálých cenách roku 2000 dosáhla více než 360 miliard korun, což znamená nárůst o jedenáct procent.

 

Právě se děje

Další zprávy