Za nižší daň budeme stavět 97 bytů z sta

Dušan Klimeš
5. 2. 2007 14:12
Praha - Ministři schválili plán, kterým vytrhnou trn z paty stavebním firmám i zájemcům o nové bydlení. Devadesát sedm procent nových bytů zařadili do sociálního bydlení.
V Holicích postavili nové sídliště na okraji města. Kravín, tak místní říkají jedné z nových bytovek
V Holicích postavili nové sídliště na okraji města. Kravín, tak místní říkají jedné z nových bytovek | Foto: Ludvík Hradilek

Na konci letošního roku Česku doběhne výjimka, kterou získalo od EU a bude muset zařadit stavební práce do vyšší sazby DPH. Z pěti procent tak nyní bude nutné odvádět procent devatenáct.

Týkat se to ale bude jen velmi malé části nových staveb. Vláda rozhodla, že sociálním bydlením budou všechny byty do 120 metrů čtverečních a domy do 350 metrů čtverečních.

"Státy EU mají možnost si vyjednat trvalou výjimku, která se ale musí vztahovat na bydlení, které je součástí sociální politiky," řekl po jednání ministr financí Miroslav Kalousek.

Nyní tak vládní návrh poputuje do Bruselu, kde ho posoudí evropští úředníci.

Jednotlivé členské státy Evropské unie mají právo si sami definovat takzvané sociální bydlení, které se i nadále může těšit z nižší sazby. Cílem je podpořit stavby menších bytů a domků pro občany, kteří si nemohou dovolit bydlení "standardní" velikosti.

Foto: Aktuálně.cz

Sociálně. Po našem

Tak přišlo ministerstvo financí se švejkovským řešením: Sociální byt může mít až 120 metrů čtverečních, sociální dům 350 metrů čtverečních. Podle odborníků se do takto vymezené kategorie vejde až 97 procent nových staveb určených pro bydlení.

Velkou radost svojí iniciativou vláda způsobila především stavebním firmám a developerům. Ti se obávali, že s příchodem vyšší sazby DPH se zastaví rozmach stavebnictví a přijdou o milionové zakázky.

I občané se na budoucí situaci "připravili" a své bytové problémy se snažili vyřešit v uplynulých měsících a letech, aby se vyhnuli více než patnáctiprocentnímu zdražení.

Bez obav z Bruselu

Jediný, komu by se návrh nemusel líbit, je tak Evropská komise. Výjimka na sociální bydlení má jít na podporu menších bytů. Přesto se její zástupci vyjadřují tak, že by návrh mohl u Komise projít.

"Jak v lednu loňského roku zástupcům ministerstva financí potvrdil komisař Lászlo Kovács, definice sociálního bydlení je výhradně záležitostí národní vlády, tuto definici není potřeba nijak notifikovat a Evropská komise do ní nemůže nijak zasahovat," tvrdí ministerstvo financí.

Na vládě návrh předkládal ministr financí Miroslav Kalousek
Na vládě návrh předkládal ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dnes přijaté řešení je určitým kompromisem mezi původním návrhem vlády Jiřího Paroubka, která chtěla sociální byty do 90 metrů a domy do 150 metrů, a původním návrhem Vlastimila Tlustého, že sociální by byly všechny nově postavené stavby určené k bydlení.

Stavební růst

Vláda se tímto způsobem pokouší udržet nebývalý boom ve stavebnictví. Jen za loňský rok tuzemské finanční ústavy poskytly více než 100 miliard korun na bydlení formou hypoték.

Zároveň stavební výroba zažívala rekordní růst. O dobrých časech stavebnictví hovoří i to, že na pražskou burzu, mezi elitní tituly, vstoupil po společnosti Orco druhý developer, firma ECM.

 

Právě se děje

Další zprávy