Topolánek: Jednáme o nižších schodcích rozpočtu

aju, hej
27. 3. 2008 17:40
Veřejné financi by mohly být v menších mínusech
Předseda vlády ČR Mirek Topolánek
Předseda vlády ČR Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ekonomice se daří, je čas snižovat rozpočtové schodky, omílají stále dokola ekonomičtí experti. A zřejmě je vláda vyslyšela.

Koalice totiž jedná o snížení naplánovaných schodků veřejných rozpočtů na příští roky. Uvedl to při svém vystoupení na Vysoké škole ekonomické premiér Mirek Topolánek.

Deficit veřejných financí by se tak příští rok mohl snížit na 1,7 procenta hrubého domácího produktu, v roce 2010 pak na 1,4 a v roce 2011 na 1,2 procenta.

Vláda přitom v rámci reformy zatím schválila letos deficit 2,9 procenta. V roce 2009 má schodek činit 2,6 procenta HDP a v roce 2010 pak 2,3 procenta HDP.

"To jsou naše nové fiskální cíle, které diskutujeme v koalici. Jsou splnitelné a vedou k našemu cíli vyrovnaných veřejných financí po roce 2014," uvedl Topolánek na přednášce.

Za dobrá čísla mohou podnikatelé

Už loňský rok dopadl nad očekávání dobře. Namísto plánovaných více než 91 miliard korun skončil státní rozpočet v mínusu "jen" o 66,4 miliardy korun.

Podle evropské metodiky vypadá schodek ještě lépe - jen 40,4 miliardy. Deficit tak podle týchž metod je pouhých 1,9 procenta. Což je oproti plánovaným bezmála čtyřem neuvěřitelné číslo.

Za nad očekáváním dobrým výsledkem stojí podle ministra financí především vyšší výběr daně z příjmu, než se očekávalo. Kromě toho pomohl i výraznější růst ekonomiky. Namísto očekávaných 4,9 procenta si připsala o procentní bod navíc.

"Zásluhu na výsledcích mají čeští podnikatelé. Zaslouží si pochvalu," uvedl ministr Miroslav Kalousek letos v únoru.

Škoda, že vůbec je

Pozitiva pak podle Kalouska přinesl nárůst platů - 9,3 procenta, tedy také více, než se předpokládalo.

"Reálný schodek je sice dobrá zpráva. Špatnou zprávou je, že ekonomika našeho potenciálu vůbec nějaký deficit má," povzdechl si ministr.

"Ukazuje se, je-li vůle, tak to dolů jde. Je to pozitivní zpráva pro finanční trhy, podpora kurzu koruny. Nechápu, proč při takových výsledcích není naším cílem mít do roku 2010 vyrovnaný rozpočet. Chce to jen vůli k úsporám," uvedl Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Čtěte souvislosti:

Foto: Aktuálně.cz
Vláda má ještě 127 miliard na rozhazování
Foto: Aktuálně.cz
Evropští ministři vzkazují české vládě, ať šetří
Ministr financí a hlavní strůjce reforem Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)
Ministr financí a hlavní strůjce reforem Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) | Foto: Ludvík Hradilek
Kalousek navrhl rozpočet: Počítá se schodkem 70 miliard
 

Právě se děje

Další zprávy